Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ako prognózovať vývoj vkladových pomerov (C/D) a (T/D

3.2.1.Ako prognózovať vývoj vkladových pomerov (C/D) a (T/D) v súvislostiach zmien budúceho ekonomického prostredia?

Obsahovo sa dobrá analýza nemôže zameriavať len na vysvetlenie a posúdenie javov minulých (analýza ex post), ale má zahrňovať aj pohľad dopredu (analýza ex ante resp. prognóza), a má predpovedať reakciu ekonomických premenných na nové udalosti. A práve analýza faktorov ovplyvňujúcich pomer (C/D) takúto schopnosť má a umožňuje predpovedať, čo by sa stalo s pomerom (C/D) pri zmene určitých premenných pod vplyvom zmien hospodárskej politiky.
Z hľadiska zmien budúceho ekonomického prostredia je e potrebné odpovedať najmä na otázky:
a) čo sa môže stať s pomerom hotovosti / šekovateľné vklady, ak by sa zvýšili sadzby dôchodkových daní za účelom vyrovnania štátneho rozpočtu
b) aké dôsledky by mohlo vyvolať zrušenie úrokov za šekovateľných vkladov
c) ako môžu pôsobiť diferencované úroky zo šekovateľných vkladov, termínových vkladov a ostatných vkladov v súvislosti očakávaných výnosov
d) čo podmieňuje chovanie sa bánk pri rozhodovaní o objeme prebytočných rezerv a diskontných pôžičkách od EB?

Ad. a) Rast sadzieb dôchodkových daní s cieľom vyrovnávať štátny rozpočet by najpravdepodobnejšie motivoval vyhýbanie sa daniam. Ale existujú predstavy o tom, že riešenie vyrovnanosti rozpočtu je možné riešiť práve zvýšením dôchodkových daní. Dochádza k narastaniu (C/D).
Ad. b) Zrušenie úrokových sadzieb zo šekovateľných vkladov by viedlo k poklesu očakávaného výnosu zo šekovateľných vkladov a zároveň by ich úroveň vo vzťahu k obeživu poklesla. Zníži sa pomer (C/D).
Ad. c) Očakávané výnosy úzko súvisia s diferenciáciou úrokových sadzieb zo šekovateľných vkladov, termínových vkladov i z ostatných aktív. Ak nehrozí, že by došlo k bankovým panikám, stačí sa v analýze zamerať na porovnanie úrokových sadzieb zo šekovateľných vkladov a z termínových vkladov.
Ad. d) Ak by boli úrokové sadzby zo šekovateľných vkladov vyššie ako z termínových vkladov, boli by šekovateľné vklady z hľadiska výnosov atraktívnejšie, čo by spôsobovalo zníženie pomeru (T/D).

Žádné komentáře:

Okomentovat