Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza vplyvu zmien držby hotovosti a termínovaných vkladov k šekovateľným vkladom

2.4.1.Analýza vplyvu zmien držby hotovosti a termínovaných vkladov k šekovateľným vkladom

Do analýzy peňažného multiplikátora začleníme vplyv zmien držby hotovostí a termínovaných vkladov v rukách verejnosti na tvorbu šekovateľných vkladov. Budeme sledovať ich vplyv na proces tvorby peňažnej zásoby za predpokladu, že stav hotovostí ( C ) a termínovaných vkladov ( T ) rastie proporcionálne so šekovateľnými vkladmi ( D ), znamená to, že je pomer týchto veličín k šekovateľným vkladom konštantný.
Vychádzajúc z rovnice R = RR odvodíme najprv rovnicu, ktorá vyjadrí, ako sa viažu povinné rezervy na vklady.
Emisná banka vyžaduje určitý podiel rezerv nielen na šekovateľné vklady ( rD ), ale aj určitú mieru rezerv na termínované vklady ( rT ). Preto je potrebné k povinným rezervám vzťahujúci sa na šekovateľné vklady (rD.D) prirátať aj povinné rezervy, ktoré sa vzťahujú k termínovaným vkladom (rT.T), aby sme dostali celkovú výšku potrebných rezerv. Takže môžeme napísať:
RR = (rD.D) + (rT.T) = R

Miery povinných rezerv, a to tak rD ako aj rT určuje EB vždy tak, aby boli menšie ako 1

Pri analýze peňažného multiplikátora však nestačí rozlíšiť len vklady, ale je nutné vychádzať z pomerov obeživa k šekovateľným vkladom a termínovaných vkladov k šekovateľným vkladom. To znamená, že je treba vychádzať z celkovej monetárnej bázy
( Bn ), ktorá sa rovná súčtu rezerv ( R ) a obeživa ( C ).

Bn = R + C = (rD.D) + (rT.T) + C

Praktické využitie tejto rovnice je v tom, že vypovedá o tom, aké množstvo monetárnej bázy je potrebné na pokrytie súčasného množstva hotovostí, šekovateľných vkladov a termínovaných vkladov.
Významným poznatkom je aj to, že zvýšenie monetárnej bázy ( Bn ), ktoré vzniká z dodatočného množstva obeživa ( C ) nepokrýva žiadne vklady, to znamená, že hotovosti nevedú v monetárnej báze k multiplikatívnej tvorbe vkladov, ako k nej vedú rezervné zložky tejto bázy. Toto je dôležité pre prax, pretože z toho vyplýva záver, že ak sa zvýšenie monetárnej bázy prejaví vo zvýšení hotovostí nie je multiplikatívne. Ak však toto zvýšenie pokrýva zvýšenie vkladov, tak potom sa multiplikuje , čím sa rozširuje úverový potencionál bánk, resp. ich ponuka peňazí v ekonomike.

Žádné komentáře:

Okomentovat