Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Posudzovanie vplyvu chovania sa bánk na peňažnú zásobu a monetárnu bázu

2.4.3.Posudzovanie vplyvu chovania sa bánk na peňažnú zásobu a monetárnu bázu

V reálnej praxi zohráva chovanie bánk svoju úlohu pri ovplyvňovaní vzťahu peňažnej zásoby a monetárnej bázy predovšetkým rozhodovaním o držaní prebytku rezerv a realizovaní pôžičiek od emisnej banky.
Do mechanizmu tvorby peňažnej zásoby zasahuje nielen EB tým, že kontroluje monetárnu bázu ako aj miery povinných rezerv rD a rT, ale taktiež vkladatelia, lebo ovplyvňujú svojim rozhodovaním o držaní obeživa a šekovateľných vkladov i termínovaných vkladov pomery medzi (C/D) a (T/D).

Reakcia M1 na zmeny:

B rastie ; M1 rastie
rD rastie ; M1 klesá
rT rastie ; M1 klesá
C/D rastie ; M1 klesá
T/D rastie ; M1 klesá

Pri analýze je potrené vyčísliť reálny objem monetárnej bázy, t.j. taký objem, ktorý sa skutočne používa na krytie hotovostí a tzv. šekovateľných vkladov, teda peňažnej zásoby M1.
Pri existencii prebytku rezerv sa bude rovnať skutočný objem monetárnej bázy rozdielu medzi monetárnou bázou a prebytku rezerv:

M = m.(Bn – ER)

M – peňažná zásoby
m – peňažný multiplikátor
Bn – monetárna báza
ER – prebytok rezerv

Ak bankový systém v sledovanom období diskontné pôžičky, zasahuje tým svojím konaním taktiež do mechanizmu tvorby peňažnej zásoby.
Za predpokladu, že sú diskontné pôžičky DL > 0 má to dosah na monetárnu bázu pokrývajúcu obeživo a vklady.
M = m.(Bn + DL – ER)

CB môže pomerne presne kontrolovať vývoj peňažnej zásoby práve cez vplyv na nevypožičanú bázu svojimi nástrojmi emisno-menovej politiky, a to predovšetkým operáciami na voľnom trhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat