Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza účinnosti operácií na voľnom trhu

3.4.3.Analýza účinnosti operácií na voľnom trhu

Klasickým ovplyvňovaním peňažného trhu je nákup, alebo predaj v prevažnej miere krátkodobých štátnych CP. Keď emisná banka nakupuje CP zvyšuje sa úverový potenciál komerčných bánk. Pri predaji CP je to naopak.
Predajom CP sa znižuje úverový potenciál komerčných bánk, znižuje sa ponuka úverov. Znižuje sa ponuka peňazí v obehu, klesá tempo ekonomického rastu, klesá zamestnanosť, klesá miera inflácie. V rámci platobnej bilancie to znamená príliv kapitálu.


3.4.4. Analýza účinnosti reeskontu zmeniek a lombardu CP

reeskont zmeniek
Operácia, ktorou emisná banka kupuje zmenky od KB. Mechanizmus reeskontu medzi CB a KB je podobný ako postup eskontu (eskont zmenky je odkúpenie zmenky bankou pred dobou jej splatnosti, pričom si banka zrazí diskont za dobu od eskontu do splatnosti zmenky, banka tak majiteľovi zmenky poskytuje eskontný úver, ktorý je výhodnejší ako iné eskontné úvery), v rámci ktorého sa banka stretáva s klientom. Banky využívajú reeskont na to, aby si od CB doplnili zásobu hotovosti a zabezpečili si tak možnosť vlastného financovania.
Reeskont zmenky je eskont zmenky, ktorú už eskontovala nejaká obchodná banka, centrálnou bankou.

lombard CP
Pomocou týchto dvoch nástrojov - reeskontu zmenky a lombardu CP, nemožno znížiť ponuku peňazí na trhu. Tieto nástroje nie sú vždy nepriame, ale často sú to priame nástroje, lebo emisná banka môže určiť aké zmenky možno reeskontovať a podobne je to aj s lombardom CP. Zvyšovanie ponuky peňazí pomocou reeskontu zmeniek je časovo ohraničené a to dobou splatnosti zmeniek. Pri lombardnom úvere sa lehota splatenia nemusí kryť s lehotou splatnosti CP.
Reeskontom zmeniek a lombardom CP sa zvyšuje úverový potenciál komerčných bánk. Zvyšuje sa ponuka peňazí, rastie tempo ekonomického rastu, rastie zamestnanosť, rastie miera inflácie a v oblasti platobnej bilancie zaznamenávame odliv kapitálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat