Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ktoré faktory monetárnej bázy ovplyvňujú peňažnú zásobu?

2.4.4.Ktoré faktory monetárnej bázy ovplyvňujú peňažnú zásobu?

Len taký model analýzy bude aplikovateľný pre posúdenie vývoja peňažnej zásoby, ktorý komplexne obsiahne možnosti posúdiť vplyvy faktorov:
- zmeny vo vkladateľských pomeroch a miere povinných rezerv
- zmeny v nevypožičanej báze – zmeny ovplyvňuje hlavne EB svojimi operáciami na voľnom trhu, vývoj peňazí je priamo závislý na vývoji nevypožičanej bázy. Ak EB nakupuje na voľnom trhu, zvyšuje tým nevypožičanú bázu a keď predáva, znižuje
- zmeny diskontných pôžičiek, poskytovaných EB bankovému systému – tieto zmeny vyvolávajú zmeny v rezervách a tým aj v monetárnej báze. Zvýšenie diskontných pôžičiek od EB má za následok zvýšenie dodatočných rezerv, a tým aj monetárnej bázy a peňažnej zásoby. Peňažná zásoba je priamoúmerná rozsahu diskontných pôžičiek EB.
- reakcie na zmeny prebytku rezerv – ak zvyšujú banky svoju držbu prebytočných rezerv, bude mať bankový systém menej rezerv na krytie vkladov, ktorých multiplikácia sa tým znižuje a zároveň touto kontrakciou šekovateľných vkladov peňažná zásoba klesá. Peňažná zásoba je tak nepriamo závislá na vývoji prebytku rezerv.

Žádné komentáře:

Okomentovat