Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza peňažnej rovnováhy

1.kapitola
Analýza peňažnej rovnováhy
- analýza globálnej rovnováhy a čiastkových rovnováh. Posudzovanie vecných a peňažných podmienok rovnováhy

1.1.Posudzovanie úrovne peňažnej rovnováhy

- peňažnou rovnováhou sa rozumie ponuka tovarov a služieb taká, že stačí v plnom rozsahu uspokojiť kúpyschopný dopyt jednotlivých hospodárskych subjektov v národnom hospodárstve za predpokladu relatívne stabilnej úrovne cien.
- peňažná rovnováhy = taká situácia, pri ktorej možno peniaze bez akýchkoľvek obmedzení použiť ako všeobecný ekvivalent na nákup spotrebných a investičných tovarov a služieb, bez zmeny ich kúpnej sily ovplyvnenej inflačným vývojom.

Globálna peňažná rovnováha - je to rovnováhy dopytu a ponuky tovarov a služieb pri relatívne stabilnej úrovni cien. Globálna peňažná rovnováha sa rozpadá na celý rad čiastkových rovnováh.
Peňažná rovnováha v národnom hospodárstve sa dotýka celého radu čiastkových rovnováh, ktoré možno peňažne vyjadriť ako rovnosť príjmov a výdavkov, resp. ako vyrovnanosť dopytu a ponuky jednotlivých trhoch. Dôležitá je hlavne rovnováha v oblasti trhu spotrebného tovaru a v oblasti investícií. Takisto významné sú aj rovnováhy: rozpočtová, úverová, devízová, rovnováha medzi dopytom a ponukou peňazí a menová rovnováha.
Narušením jednej z týchto čiastkových rovnováh sa narúša aj celková globálna rovnováha.

Žádné komentáře:

Okomentovat