Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza účinnosti monetárnej a fiškálnej politiky

6.9.Analýza účinnosti monetárnej a fiškálnej politiky

Zvýšením peňažnej zásoby sa krivka LM posúva doprava. Expanzívnou menovou politikou sa zvyšuje peňažná zásoba pri poklese úrokovej sadzby a raste agregátneho dopytu.

Rozdiel v dopade a účinku expanzívnej menovej a expanzívnej fiškálnej politiky sa úrokovú sadzbu. v prípade expanzívnej fiškálnej politiky úroková sadzba rastie, pri expanzívnej menovej klesá.
Ak dopyt po peniazoch je úrokovo neelastický, to znamená, že pri zmene úrokovej sadzby sa nemení dopyt po peniazoch, ovplyvňuje menová politika agregátny výstup, ale fiškálna politika nie.

Ak úroková sadzba neovplyvní dopyt po peniazoch, je krivka LM vertikálna. Expanzívna fiškálna politika posunie krivku IS z IS1 do IS2, ale ponecháva na nezmenenej úrovni agregátny výstup Y1.

Pri uplatňovaní expanzívnej menovej politiky sa pri zvýšení peňažnej zásoby posúva krivka LM z polohy LM1 do LM2, ale pritom sa zvyšuje aj agregátny výstup a posúva sa z polohy Y1 do polohy Y2. Na základe toho možno dedukovať, že menová politika je v takomto prípade účinná, ale fiškálna politika nie je.
Rast nominálnych úrokových sadzieb však môže byť zapríčinený aj zvýšením očakávanej inflácie.

Žádné komentáře:

Okomentovat