Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza účinnosti diskontnej sadzby

3.4.1.Analýza účinnosti diskontnej sadzby

Diskontná sadzby je úroková sadzby emisnej banky, za ktorú môžu komerčné banky čerpať úvery. Zmena diskontnej sadzby vedie k zmene dopytu komerčných bánk po úveroch.
Zvýšením diskontnej sadzby sa obmedzuje dopyt komerčných bánk po úveroch od emisnej banky. Znižuje sa ponuky úverov komerčných bánk a rastú úrokové sadzby. V rámci ekonomiky dochádza k zníženiu ponuky peňazí, čo vedie k poklesu ekonomického rastu, k poklesu zamestnanosti a tiež poklesu miery inflácie. V rámci platobnej bilancie zaznamenávame príliv kapitálu.


3.4.2. povinné minimálne rezervy

Ide o bezúročné vklady komerčných bánk v centrálnej banky. Sú súčasťou celkových rezerv banky. Ich výšku resp. spôsob tvorby, určí emisná banka na základe štruktúry vkladov KB. Zvyšovanie povinných minimálnych rezerv zvyšuje likviditu bankového sektora, zvýšením sadzieb PMR klesá úverová kapacita KB. V ekonomike sa znižuje ponuka peňazí a tým klesá aj tempo rastu ekonomiky, klesá zamestnanosť, rastie miera inflácie a na platobnú bilanciu nemajú PMR vplyv. Pri znižovaní PMR je to naopak.
Vo vzťahu PMR k úverovej kapacite bánk platí nepriama úmernosť - možno ňom regulovať ponuku peňazí.
Určený pomer PMR ku vkladom sa nazýva rezervný koeficient. Udáva sa v %.

Žádné komentáře:

Okomentovat