Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza vplyvu rezerv na multiplikáciu vkladov v bankovej sústave

2.2. analýza vplyvu rezerv na multiplikáciu vkladov v bankovej sústave

Analýza vplyvu rezerv na multiplikáciu vkladov rozvedieme ako multiplikatívny rast a úbytok vkladov.
Pri analyzovaní vývoja rezerv je nutné posúdiť obchodné banky s dostatočnými rezervami, ktoré získali napr. diskontnou pôžičkou od EB.

Po poskytnutí diskontnej pôžičky sa banke A zvýšia rezervy o 100. Ak banka A poskytne úver klientom vo výške rezerv 100, otvorí klientovi šekovateľný účet a prevedie pôžičku na tento účet.


Pri analýze vývoja peňažnej zásoby je nutné uvedomiť skutočnosť, že poskytovaním pôžičiek klientom vytvárajú banky šekovateľné vklady. To znamená, že poskytovanie úveru bankou v skutočnosti predstavovalo vlastne “vytvorenie” peňazí. Preto aj tieto peniaze vytvorené poskytovaním úverov na “báze” šekovateľných vkladov je nutné považovať za súčasť peňažnej zásoby, a preto aj posudzovanie ich vývoja je súčasťou analýzy peňažnej zásoby.

Jedna banka nemôže požičať viac ako je prebytok rezerv. Ale celý bankový systém môže multiplikovať(znásobovať) vklady práve multiplikačným zvyšovaním rezerv v celom bankovom systéme.
Pri menovej analýze vývoja peňažnej zásoby je nutné analyzovať a posudzovať účinky pohybu rezerv na multiplikatívnu tvorbu, resp. rast vkladov ako aj na multiplikatívny úbytok vkladov.

Žádné komentáře:

Okomentovat