Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza multiplikatívneho úbytku vkladov

2.2.2 analýza multiplikatívneho úbytku vkladov

Proces multiplikatívneho vplyvu vývoja rezerv na vývoj vkladov sa deje tak v smere ich tvorby(resp. rastu vkladov) ako aj v smere ich úbytku (resp. zníženia vkladov). To znamená, že ak emisný systém zvýšil rezervy bankového systému, čo vyvolalo aj multiplikatívny rast šekovateľných vkladov, potom platí aj opak. Ak emisný systém určitým spôsobom stiahne rezervy z bankového systému, musí dôjsť aj k multiplikatívnemu úbytku vkladov.

Ak CB požaduje splatenie úveru poskytnutého banke A vo výške 100 a banka A zistí, že nemá žiaden prebytok rezerv, z ktorého by splatila úver CB, túto rezervu môže banka A získať buď tým, že predá CP v hodnote 100, alebo požaduje splatenie úveru od svojich klientov vo výške 100. V oboch prípadoch získa banka A rezervy na splatenie. Avšak ďalšie banky, napr. banka B, na ťarchu, ktorej sú vypísané šeky, ktorými klienti splatili úver banke A, stráca šekovateľné vklady , a tým stráca aj svoje rezervy. V tejto situácii banka B nie je schopná udržať výšku svojich povinných rezerv. Banka B teda musí stiahnuť pôžičky a to ich splatením svojim dlžníkom. Banka B teda obmedzí úvery.

Proces multiplikatívneho úbytku vkladov je veľmi podobný ako proces multiplikatívneho rastu vkladov. Tento mechanizmus funguje na zvyšovanie, resp. znižovanie rezerv bankového systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat