Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZPOČT. VÝDAVKY, ICH VYMEDZENIE, FAKTORY ICH OVPLYVŇUJÚCE

37. ROZPOČT. VÝDAVKY, ICH VYMEDZENIE, FAKTORY ICH OVPLYVŇUJÚCE
Rozp. Výdavky sú jedným z hlavných nástrojov, pomocou ktorého vláda stanovuje proporcie medzi súkromným sektorom a verejným. Na ústrednej úrovni zahŕňajú vládne výdavky(výdavky na realizáciu základných funkcií vlády), transferové platby(súvisia s redistribučnou fiškálnou funkciou a predstavujú jednostranný pohyb prostriedkov z rozpočtu k jednotlivcom). Vývoj rozp. výdavkov ukazuje, že vo väčšine krajín neustále rastú. Absolútne ukazovatele toto tvrdenie potvrdzujú. Vypovedaciu schopnosť tohto tvrdenia ale skresluje inflácia a demografické zmeny. Výdavky smerujú do oblastí, o ktoré nemá záujem súkromný sektor z hľadiska vysokých nákladov, dosahovania nízkeho zisku, prípadne dlho očakávaného výnosu do oblastí, kt. štát jednoducho nechce ponechať súkromnému sektoru a vo veľkej miere do sociálnej oblasti na zabezpečenie aspoň minimálnych potrieb občanov. Výdavky ŠR predstavujú peň. vzťahy založené na prerozdeľovaní nár. dôchodku na princípe návratnosti. Sú jedným z najvýznamnejších nástrojov štátu na zasahovanie do ekonomiky.

Vzťah príjmov a výdavkov ŠR:

A)klasický prístup - posudzuje výdavky ŠR z hľadiska kvantitatívneho. výdavky majú charakter obligatórneho normatívu pre sféru štátnorozpočtových príjmov.

B)moderný prístup - posudzuje výdavky ŠR z hladiska kvalitatívneho, t.j. dôraz sa začína klásť na obsah štátnorozpočtových výdavkov a ich smerovanie. Stanoviť optimálnu výšku výdavkov je veľmi problematické. Vysoké výdavky by znamenali zbytočné plytvanie prostriedkami, pričom by nemuselo dochádzať k ich plnému využitiu. Nízke by mohli mať za následok pokles eko. rastu niektorých oblastí.

Štruktúra výdavkov ŠR je daná funkciami štátu.
Tieto výdavky rozdeľujeme do 4. skupín:
1. Výdavky na štátnu správu,
2. výdavky na bezpečnosť,
3. výdavky na hospodárstvo,
4. výdavky na spoločenské služby a činnosti pre obyvateľstvo.

Žádné komentáře:

Okomentovat