Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZÁSADY ZDAŇOVANIA

34. ZÁSADY ZDAŇOVANIA

Zásady zdaňovania zahrňujú určité požiadavnky či skutočnosti, ktoré dane musia rešpektovať. Takéto zásady určujú spôsob rozhodovania o daniach, aká má byť ich veľkosť, forma atď. Realizácia daňových zásad znemožňuje ľubovolnú konštrukciu daní. Zásady stanovenia daní sa menia, historicky sú podmienené a nie sú dané raz navždy.

Zásady zdaňovania sa formulujú podľa 4. hladísk:

1) podľa morálnych kritérii - zásada všeobecnosti zdanenia = najstaršia zásada. Podľa nej sa požaduje odstránenie daňových privilégii a dane sú povinní platiť všetci príjemcovia dôchodkov alebo vlastníci majetku. Výnimky sú: daňová imunita, amnestia, oslobodenie od daní, nezdaniteľné minimum, zásada rovnosti zdanenia = požaduje sa, aby daň bola úmerná dôchodku, z ktorého sa platí daň. Najčastejšie sa používajú lineárne daňové sadzby. V súčasnosti sa hovorí skôr o zásade jednotnosti zdanenia. Jednotnosť zdanenia sa poníma ako rovnaké daňové pravidlo či rovnaké daňové sadzby pre všetky daňové subjekty. Uplatňuje sa aj zásada selektívnosti.

2) podľa finančnej politiky - zásada dostatočnosti daňového výnosu = vyždauje sa, aby D zabezpečili štátu dostatok potrebných fin. prost. Ten je nutný pre ŠR. Nutnosť daňového výnosu je podmienená nasledujúcimi činiteľmi: dane nemôžu zmenšovať majetok daňovníkov, nemajú potláčať záujem daňovníkov o rast ich dôchodkov či zisku, dane určené na financovanie verej. sektoru by mali byť iba v takej výške, aby umožňovali optimálny rozvoj celého NH. zásada stability = daňový výnos má byť stabilný a nemá závisieť na konjuktúrnych výkyvoch, elastičnosti = požaduje pružné prispôsobenie daní vývoju HNP, aby dane odrážali zmany v ekonomike, dlhodobosti a právnej perfektnosti = vyžaduje sa taká prepracovanosť daňovej sústavy, aby táto sústava mohla pôsobiť a využívať sa dlhší čas

3) podľa národnohospodárskeho hľadiska - zásada neutrality zdaňovania = vyjadruje sa požiadavka, aby dane vytvárali rovnaké konkurenčné podmienky pre všetky subjekty, účinnosti zdanenia = štát nemá využívať dane len na získanie fin. zdrojov, ale tiež využívať ich ako nástroj pôsobenia a zásahov do eko. a do reprodukčného procesu, a to na urýchlenie alebo na spomalenie rozvoja niektorých odvetví NH, alebo oblstí, na zvyšovanie výroby alebo spotreby, na zvýhodnenie alebo znevýhodnenie určitých sociálnych skupín obyvateľstva atď.

4) podľa daňovej správy - zásada určitosti zdanenia = požaduje sa, aby pri platení a vyberaní dane bolo zrejmé a jasné každému daňovníkovi a štátu, a to v každom konkrétnom prípade, či je daňová povinnosť a v akej výške. t.j. všetky náležitosti dane, zásada minimálnych nákladov = požaduje sa efektívnosť a minimalizácia nákladov štátu na správu a vyberanie daní

Žádné komentáře:

Okomentovat