Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza vplyvu nákupu a predaja na voľnom trhu

2.3.1.Analýza vplyvu nákupu a predaja na voľnom trhu

Sleduje ako sa uskutočňuje nákup a predaj na voľnom trhu vo vzťahu k bankám alebo nebankovým subjektom.

Je vidieť, že analýza prvkov a spôsobov ovplyvňovania monetárnej bázy vypovedá o odlišnom vplyve nákupu na voľnom trhu na vývoj rezerv, a to podľa toho, či si ten, kto predal obligácie podrží výťažok z ich predaja v hotovosti, alebo ho uloží v banke. Ak sa podrží výťažok v hotovosti, nemá to na rezervy bánk žiaden vplyv. Ak je však výťažok uložený ako vklad, vzrastajú aj rezervy v bankovom systéme o sumu rovnajúcu sa nákupu na voľnom trhu.

Vplyv nákupu na voľnom trhu je na monetárnu bázu sledovanú z pozície CB rovnaký bez ohľadu na to, či sa výťažok podrží v hotovosti alebo sa vloží ako vklad do banky.

Vplyv CB prostredníctvom operácií na voľnom trhu je oveľa menej istý na vývoj rezerv ako vplyv na vývoj celej monetárnej bázy.


2.3.2.Analýza vplyvu zámeny vkladov za hotovosť na monetárnu bázu

Zámenou vkladov za hotovosť sa ovplyvňujú rezervy bez operácií CB na voľnom trhu. Zámena vkladov za hotovosť, ale aj naopak nemá žiadny dopad na monetárnu bázu.
Zámeny vkladov za hotovosť, ale i naopak ovplyvňujú rozhodnutia jednotlivcov:
Zo súvahy je možné vidieť, že zámena vkladov za hotovosť nemá vplyv na pasíva emisného systému. Monetárna báza sa rozhodnutiami vkladateľov nezmenila. Zmenili sa však rezervy bankového systému, čo pôsobí na vývoj ich úverového potencionálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat