Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza na základe zjednodušenej súvahy emisnej banky

2.1. analýza na základe zjednodušenej súvahy emisnej banky

Zjednodušená súvaha emisnej banky zahrňuje iba 4 položky:
- pasíva – niekedy aj nazývané ako peňažné pasíva - obeživo
- rezervy
- aktíva - vládne CP
- diskontné pôžičky

Analýza pasív

Obeživo v analýze peňažnej zásoby sa chápe ako hotovostné peniaze v rukách verejnosti. Hotovosti, ktoré držia depozitné inštitúcie sa taktiež radia k pasívam emisnej banky, ale nie ako obeživo, ale ako rezervy. Obeživo ako hotovosť vydáva CB. Nazýva sa jednoducho bankovkami. Tieto bankovky sú vlastne dlhopismi EB a to na doručiteľa. To znamená, že na rozdiel od väčšiny iných dlhopisov je bankovka ako dlhopis splatná inými bankovkami ako dlhopismi. Charakteristickým znakom bankoviek je ich funkčnosť vystupovať ako prostriedok výmeny, sú prijímané ako platobný prostriedok.
Je nutné rozlíšiť analýzu kvality a kvantity obeživa. Iné je analyzovať obeživo množstevne a iné hodnotiť kvalitu obeživa. Kvalitatívna analýza musí totiž zohľadniť a posúdiť aj to, akú “cenu” majú bankovky. Kvalitatívna menová analýza sa musí preto nutne týkať stavu a vývoja kúpnej sila obeživa, a to tak vnútornej ako aj vonkajšej.

Rezervy sa posudzujú ako vklady vrátane hotovosti. Zahrňujú všetky vklady v CB plus hotovosti vo fyzickej držbe bánk. Celkové rezervy v CB sa ešte delia na:
- povinné rezervy = požaduje ich CB od bánk, aby ich držali na svojich účtoch v CB
- prebytok rezervy = sú to dodatočné rezervy bánk, pre ktoré sa tieto rozhodnú dobrovoľne
EB spravidla nevyplácajú žiadny úrok z rezerv.

Žádné komentáře:

Okomentovat