Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza aktív

Analýza aktív

Vládne CP, ktoré vydáva MF SR, sú spravidla CB držané CP. Nákupom CP CB vytvára bankám rezervy a tým zvyšuje množstvo peňazí v obehu. Predajom CP je to naopak.
Diskontné pôžičky ,môžu byť taktiež zdrojom zvýšenia peňažnej zásoby. Zvýšením diskontných pôžičiek sa môže zvýšiť aj peňažná zásoba (ale ani nemusí, ak EB zároveň zmení výšku povinných rezerv bankám). Z diskontných pôžičiek sa platí úrok. Jeho úroková sadzba je nástrojom emisno-menovej politiky a EB ju účtuje ako diskontnú sadzbu komerčným bankám.

V analýze súvahy CB s a rozlišujú 2 spôsoby poskytovania dodatočných rezerv bankám:
- nákup vládnych obligácií = viaceré spôsoby, v štátoch s rozvinutou trhovou ekonomikou spravidla na trhu. Nákup alebo predaj obligácií EB na voľnom trhu sa nazýva veľkotrhovými operáciami resp. operáciami na voľnom trhu, ktoré sú taktiež nástrojom emisno-menovej politiky
- poskytovanie diskontných pôžičiek bankám

Pre emisnú banku resp. vo všeobecnosti pre každé centrum emisného systému sú rezervy pasívami a teda záväzkami splatnými na požiadanie podľa právnymi normami upravených pravidiel. Taktiež diskontné pôžičky sú vždy aktívami centra emisného systému, z ktorých sa platí úrok. Prinášajú teda EB príjem z úroku. Úroková miera je taktiež nástrojom emisno-menovej politiky ako diskontná sadzba, ktorú stanovuje EB.
EB môže vytvárať resp. poskytuje rezervy bankovej sústavy taktiež takým spôsobom, že úveruje banky.
Na základe zjednodušenej bilancie EB sa analyzujú v prvom rade práve uvedené 2 položky aktív, a to z nasledujúcich dôvodov:
1. Zmeny v položkách aktív CB vedú k zmenám v rezervách bánk a súčasne k zmenám monetárnej báze, ale aj v peňažnej zásobe.
2. Aktíva CB prinášajú CB dôchodok, hoci pasíva ju nič nestoja. Takto je zisk CB zastavaným regulátorom rozvoja a makroekonomického efektu. Väčšina výnosov EB sa spravidla formou daní dostáva vládnemu sektoru.. Časť ich ostáva v EB. V praxi EB sa časť tohto výnosu používa na tzv. “záslužné veci”, najmä na financovanie vedeckého výskumu resp. rozvoja, v tom aj na podporu a financovanie ekonomického výskumu.

Žádné komentáře:

Okomentovat