Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Morfologická teória sa označuje ako fenomenologická teória

2. Morfologická teória sa označuje ako fenomenologická teória. Zameriava sa na skúmanie vonkajších fin-rozpočtových javov. ŠR sa skúma z podľa toho, aké má formy, ako sa používa v konkrétnych podmienkych príslušnej krajiny v danom historickom vývoji.

3)Teória regulovanej trhovej ekonomiky J M Keynes. Základnou myšl. tejto teórie je, že príčinou kríz v trhovej ekonomike sú nedostatočné investície. Keznes odporúča, aby štát sám uskutočňoval investície predovšetkým v znázornených odvetviach NH. Uvedeným spôsobom možno vylúčiť hosp. krízy a nezamestnanosť.

4).Metafiškálna teória vidí význam ŠR v rom, že slúži ako nástroj na riadenie NH a nie v oblasti financovania vlastných potrieb štátu. Vysp. trhová eko. 2 sféry (súkromného podnikania, štátneho financovania)

5)Státny intervencionizmus a dirigizmus kladie dôraz na využívanie ŠR na reguláciu ekonomiky.

Tieto teórie vychádzajú z Keynesových teórii a sú súčasť proticyklickej politiky po 2SV. Sú to hlavne
a)teória sústavného deficitu ŠR Bewrdge má názor, že deficitom ŠR možno zabezpečiť plnú zamest. Zvýšené štátne výdavky na investície by sa mali uskutočňovať v období stagnácie a mali by zabezpečiť zvýšenie výroby tovarov.
b)teória cyklickej vyrovananosti ŠR E Lindahl, G Myrdal. Vychádza z požiadavky, že ŠR má byť vyrovnaný, ale vyrovnanosť sa má prispôsobiť eko. cyklu. V čase prosperity treba zvýšiť fin. rezervy.
c)teória kompenzačných úloh ŠR nekladie požiadavku vyrovananosti. Vychádza z toho, že ŠR je permanentne deficitný a štát je stále zadĺžený.
d)stabilizačná teória ŠR má schopnosť stať sa stabilizátorom ekonomiky a slúžiť ako nástroj riadenia celého NH. Viac druhov stablilizátorov: Automatický - uvádza progresivitu daňových sadzieb. Riadený - vypísanie štátnych pôžičiek na investičnú výstavbu alebo zvyšovanie či znižovanie daní podľa rozhodnutia parlamentu.
Na financovanie deficitu ŠR slúžia viaceré zdroje, z nich najdôležitejšie sú pôžičky najrôznejších foriem a druhov, rezervy štátnej pokladnice a iné.

Žádné komentáře:

Okomentovat