Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Využiteľnosť menovej analýzy pri odstraňovaní dôsledkov inflácie a regulovaní narušenej rovnováhy

4.2.4.Využiteľnosť menovej analýzy pri odstraňovaní dôsledkov inflácie a regulovaní narušenej rovnováhy

Ak má emisný systém brzdiť cenový rast je nutné zabrzdiť rast ponuky peňazí a úverov. Tým sa môže znížiť agregátny dopyt, ktorý by však viedol k poklesu hospodárskej aktivity. V dôsledku toho sa môže spomaliť mzdový rast a cenová inflácia do podoby plazivej inflácie, pri analýze ktorej je slabým miestom hlavne určenie kritéria pre posúdenie ekonomickej opodstatnenosti miery tohto plazenia, resp. kritéria miery cenového narastania.
Koncom 70.-tych a začiatkom 80.-tych rokov si razí cestu politika ťažko dostupných peňazí. Čoraz častejšie sa začína využívať reštriktívna menová, ale aj rozpočtová politika. Tlakom na znižovanie inflácie reštriktívnou politikou a to aj politikou emisných bánk, znižovaním ponuky peňazí, dochádza k spomaleniu hospodárskeho rastu a k zvyšovaniu zamestnanosti.

4.3.Nové prístupy v menovej analýze – analýza stability meny a menového vývoja

Existujú určité súvislosti vývoja ekonomiky s vývojom a pohybom kúpnej sily meny. Vzniká súvislosť medzi pohybom kúpnej sily meny a jej stability. Za stabilnú možno považovať aj menu, ktorej kúpna sila sa zmenšuje, ale zároveň sa zvyšujú dôchodky v miere jej znižovania. Stabilná mena je podmienená určitou úrovňou vzájomnej dynamiky cien a dôchodkov. Prax aj teória poukazujú na to, že nie rovnováha, ale nerovnováha je v skutočnosti pravidlom a že riadenie meny je spojené s riešením problému navigovania ekonomiky z nerovnováhy do rovnováhy, čo sa odráža aj na menovom vývoji. Rovnováha je iba statický okamih celkového pohybu ekonomiky.
Treba poukázať na to, že menu nie je správne definovať ako rodnú formu peňazí, ale je treba ju považovať za jednotkovú mieru.

Žádné komentáře:

Okomentovat