Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza rovnováhy na základe modelu ISLM

6.8.Analýza rovnováhy na základe modelu ISLM

Keď sa do keynesiánskeho modelu analýzy vplyvu vládnych výdavkov a daní zahrnú aj peniaze a úrokové sadzby, aby sa posúdil aj vplyv menovej politiky na ekonomický vývoj, je potrebné použiť komplexnejší model. Za taký sa považuje práve model ISLM. Tento model je schopný posúdiť ako na seba vzájomne pôsobia monetárna a fiškálna politika.

Model ISLM formuluje funkciu agregátneho dopytu, ktorá ovplyvní analýzu agregátnej ponuky, pričom sa určenie funkcie agregátneho dopytu považuje za „základný kameň“ analýzy agregátnej ponuky. Model ISLM sa nazýva aj úplným keynesiánským modelom rovnováhy. V porovnaní s modelom keynesiánského kríža zahrňuje model ISLM podmienku rovnováhy, a to : že sa agregátny výstup (ponuka) rovná agregátnemu dopytu. A pretože sa pri tomto modeli predpokladá fixná cenová hladina, sú veličiny nomimálne a reálne totožné.

Prvým krokom je posúdiť vplyv úrokových sadzieb na investície a tým aj na agregátny dopyt.


Krivka IS vyjadruje závislosť kombinácie úrokových sadzieb a agregátneho výstupu pri rovnováhe dopytu a ponuky na trhu tovarov a služieb, ktorá nedokáže určiť množstvo tovaru predaného na trhu.

Ak sa ekonomika nachádza vpravo od krivky IS ide o previs tovarov . Ak sa nachádza vľavo ide o previs dopytu po tovaroch.

Krivka LM vyjadruje závislosť kombinácie úrokových sadzieb a agregátneho výstupu pri rovnováhe dopytu a ponuky peňazí.
Ak sa krivky IS a LM spoja do jedného obrázku, bude sa nachádzať rovnovážna veľkosť agregátneho výstupu ako aj úrokovej sadzby na ich priesečníku (priesečník kriviek IS a LM vyjadruje vlastne rovnováhu na trhu tovarov a na peňažnom trhu). Práve to umožní úplnú analýzu rovnovážneho agregátneho výstupu, ktorý je ovplyvňovaný práve menovou politikou, a to najmä politikou úrokovou.
Model ISLM umožňuje posúdiť rovnováhu na trhu tovarov (krivkou IS) a rovnováhu na peňažnom trhu (krivkou LM).

Žádné komentáře:

Okomentovat