Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZPOČTOVÁ POLIKITA JEJ NÁSTROJE

24. ROZPOČTOVÁ POLIKITA JEJ NÁSTROJE
Nástroje RP sú také nástroje, pom. ktorých a má dosiahnúť splnenie stanovených cieľov.

Podľa toho ako pôsobia nástroje RP na subjekty ich rozdeľujeme na

1.priame - zakladajú činnosť konať v súlade s takýmto nástrojom(zákazy, príkazy). Ak určujú konkrétne sujekty, nazývame ich adresné priame N. Opačne neadresné.

2.nepriame - majú stimulovať jednotlivé subjekty k určitej činnosti a tým ovplyvňovať ich konanie. (daňové sadzby, dovozná daň). Zákl nástoje RP: všeob. NRP - jednotlivé rozpočty v rámci rozp. sústavy(ŠR, obecné R, rozpočty R.Org.) príjmové NRP - všetky formy rozp. príjmov (odovdy, dane, clá) výdavkové NRP- nástroje v rôznych formách R výdavkov. (dotácie, subvencie, prídely, splácanie štátneho dlhu). Dotácie a subvencie štát používa na ovplyvňovanie a usmerňovanie činnosti v kultúrnej a sociálnej sfére, ale tiež v podnikovo-hosp či podnikateľskej sfére. Preferujú sa nimi určité činnosti, odvetvia.


25. VYUŽÍVANIE ROZPOČTOVEJ POLITIKY NA ZÁSAHY ŠTÁTU DO EKONOMIKY
V súčasnosti je ŠR spätý s ekonomikou v každom štáte. Rozdiel je ale že v akej miere. V niektorých štátoch s trhovou eko. sa viac akcentujú nástroje trhu a berie sa manší zreteľ na zasahovanie štátu do eko. V iných naopak. Ďalší rozdiel je tom, akým spôsobom sa využíva ŠR, či priamo alebo nepriamo. V podmienkach vyspelej trh.eko. sa využívajú hlavne nepriame nástroje. RP bližšie určuje, čo treba podnecovať, alebo utlmovať. Rozp. nástroje, kt majú podnecovať podnikateľskú sféru sa javia ako isté výhody a naopak. zákl. nástroje na podnecovanie podnikateľskej sféry sú: daňové nástroje, subvencie a dotácie, úľavy pri dovoze a vývoze. D nástroje sú nástrojom príjmovej RP. Pôsobia na hospodáriaci subjekt tým, že sa zvyšuje, alebo znižuje jeho daňové zaťaženie. Sub. a Dot.sú nástrojom výdavkovej RP a javia sa ako podpora štátu hospodáriacim subjektom. Pri zasahovaní do eko. mnoho krajín využíva ŠR na cenové dotácie a subvencie vo vzťahu k poľnohostpodárskej výrobe. Úľavy pri dovoze vývoze využíva štát na podnecovanie zahraničnoobch. činnosti. (peňažné vývozné prémie, záruka štátu vývozcovi, poskytovanie devízových výhod). Sú aj nástroje, kt obmedzujú zahr-obch. činnosť. Je to dovozná daň a clo.

Žádné komentáře:

Okomentovat