Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VYBERANIE A SPRÁVA DANÍ

36. VYBERANIE A SPRÁVA DANÍ
Vyberaním daní rozumieme činnosť spojenú so získaním daní od platiteľov do ŠR.

Pri vyberaní daní ide o trojakú činnosť a to:

A)stanovenie daňového objektu zahrňuje činnosť spojenú s výberom a voľbou predmetu zdanenia, t.j. čo sa bude zdaňovať alebo čo podlieha zdaneniu príslušnou daňou. Objekt zdanenia sa určuje daňovým zákonom, ktorý tvorí právny základ pre vyberanie dane, určenie daňovej sadzby, inkaso dane. Pri určovaní základu je dôležité ocenenie či ohodnotenie daňového objektu a stanovenie daňového základu, z ktorého sa vypočíta daň. Objektívne metódy ocenenia majú spoločné to, že daňový základ sa určuje podľa vonkajších znakov (pod+a výmery pôdy, plochy, počtu..) Subjektívne metódy ocenenia majú spoločné to, že daňový základ sa určuje podľa daňového priznania, t.j. skutočných príjmov.

B)Určenie daňovej sadzby a ostatných náležitostí dane zahrňuje činnosť spojenú s vyčíslením dane, ktorú daňovník záväzne musí odviesť do ŠR. Dvojaký systém stanovenia D sadzby:

1. kvótový systém určenia D sadzby - stanovuje sa časť (kvóta) z daňového základu, ktorá sa z neho odčerpá v podobe dane.

2. Repartičný systém určenia D sadzby - štát dopredu určí celkovú sumu dane, kt. sa má inkasovať. D sadzba vyplynie z rozdelenia celkovej sumy daňového výnosu na jednotlivých daňovníkov.

Žádné komentáře:

Okomentovat