Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Menová analýza ako vyrovnanie hodnotovej miery a meradla ceny

Menová analýza ako vyrovnanie hodnotovej miery a meradla ceny sa však dosiahne zmenou kúpnej sily meny a môže sa vyriešiť jedine pohybom cien. Cena sa tak stáva nástrojom vyrovnávania narušenej menovej rovnováhy pri výmene. Znamená to, že ak sa má vyrovnať nerušená menová rovnováha, musí sa cena tovarov zmeniť, čím sa mení aj kúpna sila meny.
Devízový kurz treba chápať ako vonkajšiu kúpnu silu meny meranú pomocou pomeru časovej miery meradla cien vo vnútornej ekonomiky k časovej miere meradla cien vyplývajúcich z podmienok ekonomiky toho-ktorého štátu, k mene ktorého chceme devízový kurz určiť.

Rozdiel medzi reálnou a nominálnou kúpnou silou meny je vlastne parametrom, ktorý vyjadruje ako sa vyvíja kúpna sila meny, resp. aký je menový vývoj.
Vonkajšia kúpna sila meny zákonite ovplyvňuje jej vnútornú kúpnu silu, a naopak. Závisí to však od mechanizmu a prejavu prepájania tohto vplyvu, či je mena konvertibilná interne alebo externe, alebo nie je vôbec konvertibilná. Chceme upozorniť aj na to, že vnútorná a vonkajšia kúpna sila meny by sa mala zhodovať, inak sa narúša stabilita meny vo vnútri krajiny alebo navonok.
Vplyv na stabilitu meny, teda ja na zmenu kúpnej sily meny, má predovšetkým nevyrovnanosť na trhu medzi dopytom a ponukou. Ak sa vyrovnannosť dopytu a ponuky považuje za trhovú rovnováhu, potom narušenie trhovej rovnováhy je aj jednou z hlavných príčin narušenia menovej stability, a naopak, riešenie trhovej nerovnováhy je aj najzávažnejším riešením napravenia narušenej menovej rovnováhy a stability.

Žádné komentáře:

Okomentovat