Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Efektívny dopyt po spotrebnom tovare

Efektívny dopyt po spotrebnom tovare má vzrásť prinajmenšom v proporcionálnom (vzávislom, úmernom) vzťahu k rastu obyvateľstva a najmenej v tom istom pomere by mala rásť ponuka spotrebných tovarov ako podmienka zachovania peňažnej rovnováhy.
Minimálny rast spotreby predpokladá určitú minimálnu mieru investícií. Ak by táto prekračovala, ovplyvňovala by podmienku minimálneho rastu spotreby ako podmienky peňažnej rovnováhy.
Z predpokladov “minimálneho” rastu spotreby a naň naväzujúceho “minimálneho” rastu investícií vyplýva ako podmienka rovnováhy aj žiadúce tempo rastu národného produktu, ktoré by malo zodpovedať súčtu “minimálneho” rastu spotreby a investícií ak sa úroveň spotreby oproti predchádzajúcemu obdobiu nemení.
Pri formulácií podmienok rovnováhy možno zovšeobecniť aj základnú podmienku zachovania peňažnej rovnováhy s prihliadnutím na ekonomický rast pre vecné činitele, a to: udržanie reálnych príjmov obyvateľstva prinajmenšom na úrovni východiskového obdobia.
Všeobecná podmienka zachovania peňažnej rovnováhy sa dá vyjadriť aj ako udržanie nákladov na investície v danom období na úrovni nie vyššej ako je rozdiel medzi národným dôchodkom v tom istom období a spotrebou z predchádzajúceho obdobia zväčšenou o prírastok.
Dôležité v analýzach ex ante a ex post je posudzovať vplyv vecných i peňažných činiteľov ako podmienok peňažnej rovnováhy v národnom hospodárstve.
Obsahovo by mala menová analýza zahrnúť celú šírku posudzovania podmienok zachovania peňažnej rovnováhy.

Peňažná zásoba pri posudzovaní peňažnej rovnováhy
V podmienkach tovarovo-peňažného hospodárstva sa uskutočňuje celý proces výmeny prostredníctvom peňazí sprostredkovaný trhom, ktorých zásoba je ovplyvnená a prepojená s peňažnými operáciami emisnej banky. Emisná banka je takto akýsi prirodzený strážca a regulujúce miesto peňažnej rovnováhy cez regulovanie peňažnej zásoby. Emisná banka pôsobí na dodržanie peňažnej rovnováhy práve sprostredkovane ovplyvňovaním úverového potencionálu a obchodných bánk.
Reakcie na pohyb peňažnej zásoby úzko súvisia aj s rozhodnutím podnikov o tom, či budú viacej alebo menej investovať. Toto rozhodnutie je spojené aj s rozhodovaním sa spotrebiteľov koľko budú spotrebovávať.

Žádné komentáře:

Okomentovat