Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TÉORIE A NÁZORY NA NA ŠTÁTNE FINANCIE (FYZIOKRATIZMUS, MERKANTILIZMUS, V OBDOBÍ VOLNEJ KONKURENCI

20. TÉORIE A NÁZORY NA NA ŠTÁTNE FINANCIE (FYZIOKRATIZMUS, MERKANTILIZMUS, V OBDOBÍ VOLNEJ KONKURENCI
Teórie a názory na štátne financie boli súčasťou názorov na hospodárstvo a peniaze. Najstaršia eko. teória trhovej politiky je merkantilizmus. Pokúša sa teoreticky spracovať začínajúci systém trhovej ekonomiky. Cieľom bolo urýchlenie manufaktúr. Predstavitelia merk. boli presvedčení, že jediným zdrojom bohatstva je neekvivalentná výmena tovaru v zahraničnom obchode. Mekrantilisti preceňovali úlohu peňazí. Ďaľšou eko. tóriu bol fyziokratizmus. Peniaze sa už nestotožňovali s bohatstvom. Za bohtstvo sa považovali len úžitkové hodnoty. Odmieta sa aktívna obchodná bilancia. V druhej polovici 17stor začína úpad merkantilizmu. Vzniká klasická ekonomická teória. V thrhovej eko. v období voľnej konkurencie základné teoretické poučky, o ktoré sa operal rozp. mechanizmus formulovali Smith a Ricardo. Bola prirodzená požiadavka nedotknuteľnosti súkromného podnikania. Rozhodujúce postavenie v eko. mal individuálny výrobca a vyžadovala sa voľná konkurencia. Výdavky ŠR sa považovali za neproduktívne. ŠR nemá eko. ciele ani úlohy. Rozp. výdavky sa mali uhradzovať z riadnych a predovšetkým daňových príjmov.

Rozpočtová teória nebola v tomto období osobitne vypracovaná. Smith a Ricardo tvrdili, že: 1.výdavky ŠR sa nemali týkať reprodukčného procesu a nemali do tohoto procesu ani zasahovať.
2.dane namli zasahovať kapitál a mzdu.
3.výdavky ŠR majú neproduktívny charakter a preto treba dane obmedziť na minimum. Daňový mechanizmus zodpovedal eko. pravidlám obdobia voľnej. konk. Zdaňovanie sa riadilo podľa osobnýcvh pravidiel a princípov tak, aby bola všeobecnosť, rovnomernosť, neutralita. S a R tvrdili, že za produktívnu možno považovať len takú prácu, kt sa vynakladá na výrobu materiálnych statkov.

Žádné komentáře:

Okomentovat