Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZP. MECH., DAŇ. MECH, ROZP. PRINCÍPY V OBDOBÍ VOĽNEJ KONKURENCIE

31. ROZP. MECH., DAŇ. MECH, ROZP. PRINCÍPY V OBDOBÍ VOĽNEJ KONKURENCIE
Na konci 19stor. daňová náuka zaznamenala ďalšie rozpracovanie v nadväznosti na vyvrcholenie víťazstva kapitalistického spôsobu hospodárenia. Dominantným typom výmeny sa stáva peňažné hospodárstvo. Presadzuje sa požiadavka minimálnej angažovanosti štátu v ekonomike. Ústrednou sa stala teória abstinencie (dane by nemali zasahovať do eko, mali by byť neutrálne)D Ricardo -„zdanenie v každej forme je voľbou medzi väčším alebo menším zlom“. Najhoršie sú D, kt. zasahujú do rozdelenie majetku tak, ako vznikli trhovými zákonmi. Požiadavku trhovej neutrality obsahuje aj tzv. Edinburghské pravidlo, podľa ktorého zdanenie by malo nechať PO a FO v takých pomeroch, v akých ich našlo pred zdanením.

Teória obete: D sa chápe ako povinná obeť bez nároku na priame protiplnenie, a to obeť na uspokojovanie kolektívnych potrieb. predstavitelia: J S Mill, A Marchall, A C Pigou Teória kapacitná: vychádza z obete kapacity, kapacita je daná veľkosťou majetku alebo veľkosťou dôchodku danovňíka, výškou jeho spotreby. Princíp platobnej neschopnosti - K H Rau, a Wagner, G schmoller Ďalšou teótiou je poisťovacia t - štát pôsobí ako jedna veľká poisťovňa, u ktorej svoj život a majetok poisťujú občania.

Cenou poistenia je daň, a to osobná a majetková. - McCulloch. D Ricardo ropracoval vo svojom diele Zásady politickej ekonómie a zdanenia teóriu daňového presunu a dopadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat