Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prognózovanie vývoja (C/D)

3.2.Prognózovanie vývoja (C/D)

Vo všeobecnosti platí, že zvýšenie očakávaného výnosu aktíva relatívne k iným aktívam zvyšuje dopyt na množstvo tohto aktíva.
Posudzujeme vplyv 3 faktorov:
úrokové sadzby pre šekovateľné vklady - ak rastie úroková sadzba pre tieto vklady, ľudia chcú držať menej hotovosti v pomere k šekovateľným vkladom - pomer C/D sa znižuje
banková panika - v období veľkej depresie ekonomiky. Ľudia radšej držia hotovosti, neveria bankám - pomer C/D rastie. Dôvera v banku klesá, ak banka nie je schopná vyplácať svojich vkladateľov, vtedy nastáva bankrot banky. Ak takýto bankrot postihne naraz viacej bánk hovoríme o bankovej panike.
nezákonné činnosti v ekonomike - ak existujú, vykonávajú sa hlavne hotovosťami. Ak vzrastá nezákonná činnosť, vzrastá používanie hotovosti - pomer C/D sa zvyšuje

Za ďalší faktor sa považuje:
- dôchodková daň, resp. daň z príjmu - ak vzrastá sadzba, zväčša sa pomer C/D

V analýze vplyvu nezákonnej činnosti na dopyt po aktívach sa však nemožno obmedziť len na problém vývoja pomeru hotovosť / šekovateľné vklady (C/D). Negatívom vplyvu nezákonnej činnosti je aj to, že uniká vláde množstvo informácií o vývoji dôchodkov, čo má za následok podhodnotenie štatistických výsledkov o ekonomickej činnosti, napr. údaje o HDP.
Takáto nevykázaná ekonomická činnosť sa označuje ako tzv. “šedá” resp. “ilegálne” ekonomika.
Na zmenu peňažnej zásoby má značný vplyv aj chovanie komerčných bánk. Ak sa rozhodnú znížiť držbu prebytočných rezerv alebo zvyšujú objem diskontných pôžičiek od CB, zvyšuje sa tým aj peňažná zásoba.

Žádné komentáře:

Okomentovat