Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ďalej nasleduje vyčíslenie krátkodobých peňažných operácií

Ďalej nasleduje vyčíslenie krátkodobých peňažných operácií. So zreteľom na ne sa posudzuje objem krátkodobých bankových úverov. Krátkodobé bankové úvery predstavujú vlastne konečný zostatok finančných operácií sektora bankovej sústavy.
Prepočet teda vyúsťuje do finančných operácií zdrojov a potrieb sektora úverovej sústavy. Ich saldo by sa malo rovnať nule. Ale aj suma finančných operácií ostatných sektorov by sa mala rovnať nule.
Finančné operácie sektora úverovej sústavy budú len vtedy zosúladené, ak sú zosúladené nefinančné operácie ostatných sektorov.
Sektorové zosúladenie zahŕňa zosúladenie všetkých sektorov a všetkých operácií navzájom. To znamená, že sa kalkuluje

Výsledkom zosúladenia je, že sa suma plusových a mínusových čistých finančných investícií jednotlivých sektorov bude rovnať nule. Tento proces sa týka aj celkových investičných výdavkov, ktoré sa majú zosúladiť s objemom vhodných zdrojov.
Záverečným postupom je zosúladenie krátkodobých finančných operácií. Cieľom tohto zosúladenia je vytipovať príčiny zmien krátkodobých úverov podľa sektorov i podľa operácií a v konečnom dôsledku príčiny zmien peňažného obehu, teda peňažnej zásoby, ktorej zvýšenie znamená novú emisiu.
Posledná časť postupu analýzy peňažných prúdov je najslabším miestom tohoto spôsobu analýzy. Ide už o praktické využitie kvantifikácie nástrojov menovej politiky pre hospodársku prax, čo si vyžaduje rozpracovať sústavu nástrojov tejto politiky, a to s prihliadnutím aj na ostatné nástroje hospodárskej politiky a ich peňažné dôsledky.

Žádné komentáře:

Okomentovat