Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VÝDAVY ŠR, ICH CLENENIE, STRUKTURA

38. VÝDAVY ŠR, ICH CLENENIE, STRUKTURA
Používa sa niekoľko členení. Jedným z prvých je členenie výdavkov ŠR na riadne(zahŕňa bežné výdavky panovíkovho dvora, neskôr výdavky na políciu, súdy, školstvo, ochranu zdravia. Tieto výdavky sa hradili z daní a mali pravidelný charakter) a mimoriadne(spočiatku len výnimočný charakter, súviseli s eliminovaním následkov vojen, neskôr sa rozšírili aj o poskytovanie subvencií pre súkrormné podnikanie, o financovanie rôznych verejných prác a pod. Hradili sa z výnosov štátnych pôžičiek.)

Ďalším kritériom je ekonomická užitočnosť:
1.eko. užitočné,
2. eko. neužitočné.

Administratívne členenie je také, ktoré sa uskutočňuje podľa administratívno-správnej štruktúry štátu, podľa jeho orgánov a funkcií. Kombinácia administratívneho a ekonomického členenia je členenie výdavkov podľa odvetví NH. (priem, poľnoh..).

Ak ide čiste o eko. členenie, rozlišujeme dva druhy takéhoto členenia:

A)ak prostredníctvom štátnorozpočtových výdavkov dochádza k použitiu nár. dôchodku na spotrebu alebo investície, výdavky členíme na a)bežné(na zabezpečenie správneho a mocenského aparátu štátu)b)kapitálové(zahŕňajú investície štátu, investičné dotácie miestnym samosprávam)

B)podľa toho, či štátnorozpočtové výdavky znamenajú priame, alebo nepriame použitie Nár. dôchodku rozlišujeme tzv.

1.efektívne výdavky(výdavky, kt. znamenajú faktickú úhradu za dodané materiálne statky, služby) a
2.transfery(jednostranné prevody peň prostriedkov buď v prospech domácich subjektov, alebo v prospech zahr. sub.)

Ďalším členením je podľa zamerania:

1.výdavky smerujúce do nevýrobnej sféry(štát podporuje oblasti, ktoré by si vlastnými silami nevedeli zabezpečiť rozvoj, školstvo...)
2. výd smer do výrobnej sf(dotácie a subvencie do odvetví, kt. význam je dôležitý a perspektívny, ale svojou činnosťou nie sú schopné získať dostatok fin. zdrojov na pokrytie svojich nákladov, napr. poľnohosp). Územný princíp členienia. To, ako sa príspevky členia podľa tohto členenia závisí od situácie štátu, či je unitárny, alebo federatívny a ako má usporiadané vzťahy medzi ŠR a miestnou samosprávou.

Žádné komentáře:

Okomentovat