Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Inkaso dane zahrňuje činnosť spojenú s prechodom peňažných prostriedkov

C)Inkaso dane zahrňuje činnosť spojenú s prechodom peňažných prostriedkov v podobe daní od daňovníkov alebo platiteľov daní do rúk štátu, t.j. ŠR.

1. priame inkaso - štát inkasuje dane vo vlastnej réžii, a to tak, že si k tomu vytvorí svoje vlastné orgány. Uskutočňuje sa tromi spôsobmi: a. priame platenie - daňovník sám platí daň do ŠR. b. nepriame platenie - daňovník sám neplatí daň, ani ju neodvádza, ale znáša ju. c. platenie kolkami.

2. Nepriame inkaso dane - štát neinkasuje dane vo vlastnej réžii, ale presúva svoje oprávnenie vyberať daň na inú osobu. V takom prípade štát uzatvára nájomnú zmluvu s podnikateľom, v ktorej sa on zaväzuje odviesť štátu dohodnuté sumu dane. Nepriame inkaso v súčasnosti neexistuje. Správa daní - činnosť špecializovaných orgánov smerujúca k správnemu a úplnému zisteniu, stanoveniu a splneniu daňových povinností, najmä právo vyhľadávať daňové subjekty, vyrubiť daň, vyberať, vyúčtovať, vymáhať alebo kontrolovať splnennie daní v stanovenej výške a stanovenom čase.

Trojaká činnosť:

1. vyhľadávacie činnosť - kontrola registrácie daňových subjektov.

2. kontrola správnosti a úplnosti daňového priznania 3. vymáhanie daňových dlhov a uplatňovanie sankcií. Správu daní vykonávajú správcovia daňí. U nás sú to daňové úrady, ale aj colnice.

Okrem správy daní daňové urády vykonávajú aj :

1. správu prídelov a dotácii zo ŠR,
2. konanie o priestupkoch, 3. finančné revízie. Základnou právnou normou pre správu daní je zákon o správe daní č. 511/1992. Skladá sa z 9 častí: 1. Základné a všeob. ustanovenia,
2. prípravné konanie,
3. vyrubovacie konanie,
4. riadne opravné pristriedky,
5. mimoriadne opravné opatrenia,
6. platenie daní,
7. osobitné ustanovenia k jednotlivým druhom daní,
8. O územných finančných orgánoch (zrušená), Spoločné, spolňomocňovacie, prechodné a záverečné ustanovenia.

Žádné komentáře:

Okomentovat