Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza rovnováhy na peňažnom trhu – krivka LM

6.8.1. Analýza rovnováhy na peňažnom trhu – krivka LM

Preferencia likvidity = táto teória tvrdí, že dopyt po peniazoch v reálnom vyjadrení Md/P, závisí od dôchodku (agregátneho výstupu Y ) a úrokovej sadzby ( i ). Dopyt po peniazoch sa pritom považuje za priamoúmerný vo vzťahu ku dôchodku, a to z 2 dôvodov:
- zvýšenie dôchodku zvyšuje rozsah transakcií v ekonomike, ktoré v spätnej väzbe zvyšujú dopyt po peniazoch, pretože peniaze sa používajú na tieto transakcie
- zvýšenie dôchodkov zvyšuje dopyt po peniazoch, lebo sa zvýšilo bohatstvo jednotlivcov, ktorí chcú držať viacej aktív, z ktorých jedným sú peniaze.

Podľa teórie likvidity sa považuje dopyt po peniazoch je nepriamoúmerný úrokovým sadzbám a priamoúmerný agregátnemu výstupu.

Krivka LM vypovedá o tom, aká musí byť úroková sadzby, aby bol peňažný trh v rovnováhe. Aj sa ekonomika nachádza v oblasti doľava od krivky LM.
Ak sa však ekonomika nachádza v oblasti doprava od krivky LM, existuje prebytok dopytu po peniazoch nad ich ponukou. Úroková sadzba by mala v takom prípade narastať až po úroveň v tom bode, v ktorom sa nachádza rovnovážny bod na krivke LM.

Ak sa ekonomika nachádza vpravo od krivky LM ide o prebytok dopytu po peniazoch. Ak sa nachádza vľavo od krivky LM ide o prebytok ponuky peňazí.


Komplexná rovnováha na trhu tovarov a peňazí:

Model ISLM môže pomôcť posúdiť, kedy je menová politika relatívne účinnejšia ako politika fiškálna, a kedy je účinná menej a to pri kontrole veľkosti agregátneho výstupu.

Žádné komentáře:

Okomentovat