Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prognóza štátneho dlhu a dlhová stratégia

6.7.Prognóza štátneho dlhu a dlhová stratégia

Dôležitou otázkou ekonomickej politiky je aj racionálne riadenie vývoja štátneho dlhu a dlhovej služby. Jeho cieľom je zabezpečiť optimálnu výšku štátneho dlhu. Je potrebné zabezpečiť podmienky a predpoklady splácania štátneho dlhu pri súčasnom zabezpečení vnútornej rovnováhy ekonomiky a postupnej stabilizácie meny.

Dlhová stratégia musí vychádzať z analýzy a prognózy reálnej situácie stavu zadĺženia. Bude pritom rozdielna či ide o:
- štátny dlh z minulých období, u ktorého je cieľom riadenie dlhovej politiky a znižovanie štátneho dlhu na optimum
- štátny dlh, ktorý nepresahuje únosnú mieru a pri jeho riadení ide o udržanie jeho úrovne
Štátny dlh v konečnom dôsledku predstavuje sekundárne zaťaženie ŠR, pretože odčerpáva finančné zdroje rozpočtu bez toho, že by umožňoval realizáciu spoločenských potrieb, alebo tvorbu podmienok na uspokojenie týchto potrieb v budúcnosti. Ekonomická a spoločenská únosnosť takéhoto zadĺženia štátu sa vymedzuje vo vzťahu k tvorbe HDP ako aj výška dlhovej služby vo vzťahu k HDP.

V teórii a praxi vyspelých trhových ekonomík sa za určitú kriteriálnu hranicu tohto dlhu považuje určitý percentuálny podiel štátneho dlhu vo vzťahu k HDP – dlhový pomer. Ide však o kritérium, ktoré nemožno považovať za všeobecne platné, lebo v niektorých vyspelých krajinách skutočný podiel štátneho dlhu vo vzťahu k HDP je vyšší, ako v krajinách ekonomicky zaostávajúcich.

Žádné komentáře:

Okomentovat