Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZPOČTOVÁ, FIN. A HOSP. POLITIKA, CIELE, ZAMERANIE

22. ROZPOČTOVÁ, FIN. A HOSP. POLITIKA, CIELE, ZAMERANIE

1. Hosp.pol sa dá charakterizovať ako osobitná oblasť hosp. praxe, kt. sa cieľavedome orientuje na ovplyvňovanie priebehu eko. procesov tak, aby sa vytvárali podmienky pre dosihanutie požadovaných zámerov hosp. činnosti. Z hosp.pol vychádza fin a rozpočtová politika.

Hlavné úlohy hosp. pol:
1.stanovenie cielov eko. úsilia a parametre eko pohybu podľa konkrétnej vnútronej a zhraničnej eko. situácie
2.stanoviť mtódy, akými sa budú realizovať stanovené ciele eko. úsilia,
3.stanoviť úlohy subjektom a inštitúciam.
4. formulovať vzťahy medzi subjektami v NH v rámci využívania nástrojov trhovej ekonomiky.

2. Fin politika je tá časť hosp. praxe, kt sa cieľavedome orientuje na tvorbu, rozdeľovanie metodických, dospozičných a kontrolných organizácii. Je v úzkom vzťahu s cenovou, mzdovou a soc. politikou. Hlavnou úlohou fin. pol je aktívna podpora eko. reformy pri transformácii NH na trhovú eko.

3. rozpočtová pol. je tá časť hosp praxe, kt sa v reprodukčnom prosece pomocou zákonných, metodických a kontrolných opatrení orientuje na tvorbu, rozdeľovanie a používanie centralizovaného peň. fondu nenávratným spôsobom. Je súčasťou fin. politiky. Rozpočtová pol. sa definuje ako súhrn cieľov, nástrojov a opatrení na ich dosiahnutie, ktoré štát presadzuje vo fin vzťahoch prostredníctvom ŠR v NH. Zameranie hosp. pol: cieľom RP je nenávratným spôsobom rozdeľovania a znovurozdeľovania nár. dôchodku zabezpečiť hladký a efektívny priebeh rozšírenej reprodukcie. PR pomáha zabezpečovať proporcie v podnikateľskom sektore. Pri stanovení cieľov treba brať do úvahy eko. stav, infláciu, vonkajšie vzťahy, nezamestnannosť.

Žádné komentáře:

Okomentovat