Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TEÓRIE O ŠR V ZMIEŠANEJ EKONOMIKE

21. TEÓRIE O ŠR V ZMIEŠANEJ EKONOMIKE
Prechod trhovej eko z obdobia voľnej konk do obdobia vyspelej trhovej eko spôsobil zmeny v eko. teóriach. Všetky teórie zdôvodňujú potrebu zvyšovania výdavkov ŠR a potrebu využívať ŠR ako nástroj v rukách štátu na zasahovanie do ekonomiky.

Základné teórie v obd. vysp. trh. eko.:
1. Teória kolektívnych potrieb Štát je združenie občanov a jeho úloha je zabezpečovanie kolektívnych potrieb. Jednotlivec si ich nie schopný zabezp. (ochrana)Stály rast fvýdavkov štátneho rozpočtu je prejavom čotaz úplnejšieho uspokojovania kolektívnych potrieb. F S Nitti. Základná myšlienka teórie kol. potrieb je využívanie ŠR na úhradu kol. potrieb.

Aj ďalšie teórie podporujú túto myšlienku:
a). teória psychologickej školy považuje štát za orgán na zabezpečovanie kolek. potrieb. E Sachs - rast výdavkov ŠR je opodstatnený, lebo tieto výdavky sa používajú v záujme uspokojovania potreib celej spoločnosti. Výdavyk ŠR sú sôkazom stále plnšieho uspokojovania kolektívnych potreib.
b)Sociálna teória - vychádza z myšlienky, že súčasný štát s vyspelou trhovou ekonomikou má plniť tiež sociálnu úlohu.

Výdavky ŠR možno rozdeliť na 2 skup.
1)súvisí s existenciou štátu a vynakladá sa na štátny aparát.
2)nesúvisí s úhradou výdavkov na štátny aparát a jeho udržiavanie, ale vlastne redistribuje dôchodky medzi soc. skupinami obyvateľstva tak, že od jedných sa dôchodky odoberajú a druhým sa dávajú.

c)Sociálnoprávna teória (A Wagner) Treba uplaňovať rozumnú fin. politiku tak ako aj u soc.t.

d)Sociologická teória F Neumark - požaduje aby sa zabezpečili dobré podmienky pre všetky triedy a soc. skupiny obyvateľstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat