Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ako pracuje genealóg

Ako pracuje genealóg?
F. pristupuje k problematike cez rozlíšenie, ktoré vraj robí N. pri používaní slov Ursprung, Herkunft a Entstehung. Genealogické hľadanie v N. prípade je hľadaním Herkunft alebo Entstehung, ale nie hľadaním Ursprung. Všetky tri slová majú význam „pôvod“, ale ich používanie predsa len odkrýva jemné rozdiely. Na ich rozlíšení si môžeme ukázať ako pracuje genealóg.

Herkunft odkazuje k príslušnosti k nejakému zoskupeniu v jednej úrovni (môžeme tiež preložiť k štruktúre). Nejde tu teda o to, či nejaké slovo „X“ je Gréckeho alebo Anglického pôvodu, ale o zistenie, všetkých zvláštností predindividuálnych znakov, s ktorých sa skladá, ktoré sa v ňom stretávajú a vytvárajú tak ťažko rozpletiteľnú sieť zdanlivej identity.
Napríklad pojem subjektu je štruktúrou vzťahov jednotlivých znakov. Ktoré treba skúmať jeden po druhom a hľadať ich funkcie, odpútať sa od totality, ktorá z celku častí vytvára identitu. Genealóg teda pracuje s indikátormi, nie však so samotnými vecami. Rozkladá idnetitu na súbor vzťahov. Rozkladá spleť udalostí, dianí, teda vzťahov v čase, ktoré tvoria pojmy a veci, tie samotné sa vynárajú v spätnej interpretácii udalostí.

Žádné komentáře:

Okomentovat