Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Medzi špeciálne metódy patrí povzbudenie

Medzi špeciálne metódy patrí povzbudenie -klienti prichádzajú za svojím soc. pracovníkom z neistotou, v napätí, či budú akceptovaný, nevedia čo ich čaká, preto je veľmi dôležité v prvej iniciatívnej fáze povzbudiť klientov, oceniť u klientov to že urobili prvý krok k riešeniu ich problému, ďalej uistiť klienta, že jeho problém bude vyriešený ak bude spolupracovať so soc. pracovníkom.

Ventilačná konzultácia – klienti prichádzajú za soc. pracovníkom preto, aby mohli s niekým hovoriť o svojich ťažkostiach a problémoch, nakoľko vo svojom okolí nemajú nikoho, žiadnych známych, komu by sa mohli zdôveriť, preto vyhľadávajú soc. pracovníka. Používa sa ventilačná konzultácia, ktorá pomáha klientom zbaviť sa nazhromaždeného napätia, pričom konzultácia umožňuje klientovi hovoriť o svojich problémoch a ťažkostiach bez zosmiešňovania a bez ostychu.

Relaxačné techniky, relaxácia – tvoria špeciálnu formu nácvikov, ktoré pôsobia na uvoľnenie svalstva na tzv. psychické prebudenie a na ovplyvnenie somatiky. Tieto cvičenia sa vykonávajú pod odborným dohľadom, pričom vyžadujú špeciálne upravené podmienky

Tréning – táto metóda je charakteristická pre behaviorálne prístupy a hlavnými zložkami sú učenie, opakovanie a nácvik. Využívajú sa na zvládanie problémových situácií, zvládanie agresívneho správania, konfliktov, asertívneho správania. Klient i si tréningom osvoja konštruk tívnejší pohľad a prístup k riešeniu problémov.

Modelovanie – je to metóda spojená s hraním rolí, tieto metódy voláme ako činnostné metódy, hrá sa konkrétna situácia, účastníci vystupujú ako herci, navodia sa rôzne simulácie zo života, ktoré sa modelujú, ďalej sú to rôzne hypotetické situácie a role, ku ktorým klienti zaujmú stanoviská. Pri týchto simuláciách klienti psychicky prežívajú dané situácie a tým sa vžívajú do jednotlivých úloh a rolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat