Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Soc. práca ako umenie jednať s ľuďmi

Soc. práca ako umenie jednať s ľuďmi – je to umenie komunikácie s ľuďmi, jednať snimi, pristupovať k nim na základe teoretických a praktických vedomostí a skúseností. Tieto získané vedomosti a poznatky aplikuje pri určovaní diagnózy / napr. orientačne /, potom sa získané informácie alebo výsledky verifikujú a použije sa vhodná terapia. Dôležité sú vlastnosti soc. pracovníka ako pravdovravnosť, humánnosť, nikdy nič klientovi nesľubuje, dôležité je asertívne správania – správne odstupňovať prístup ku klientovi.

Soc. práca ako pracovná metóda – má svoje postupy, zákonitosti, ich ovládanie urýchľuje orientáciu v rôznych životných situáciach a v nežiaducich sociálnych a psychických problémoch. Sociálna práca sa vykonáva aj v teréne,tzv. práca na ulici, soc. pracovník zbiera informácie na ulici, ktoré sú triedené, selektované, spracovávané a soc. prac. na navrhuje alternatívne riešenia a postupy, ktoré ponúka svojim klientom v rámci riešenia problémov.
/ varianty, z ktorých si klienti vyberajú/.
Sociálny problém a sociálna situácia – sociálny problém môže vzniknúť hneď, je to akútny stav daného problému alebo situácie. Dlhodobé pretrvávanie sociálneho problému alebo vyúsťuje do sociálnej situácie. / dlhší priebeh – rozdiel je v časovom horizonte/.
Sociálne vykoľajenie – sociálne oslabenie a sociálne vyhasínanie soc. pracovníka, prevláda slabá motivácia k práci, môže dôjsť k narušeniu osobnosti soc. pracovníka, ktorý stratil chuť do práce.

Metóda – z gréckeho slova metodos, postup, návod ako dosiahnuť vopred stanovený cieľ, prostredníctvom vedomej, plánovitej činnosti. V našej sociálnej oblasti metódy sociálnej práce znamenajú „ spoločenský „ . V našej terminológii sa pojem sociálny / spoločenský / chápe v dvoch rovinách.
1. rovina – týka sa života v spoločnosti a človeka ako príslušníka
2. rovina – týka sa sociálneho zabezpečenia jednotlivca v spoločnosti

Súbor metód – je označený ako metodika. Výber a používanie metód je prevažne na rozhodnutí sociálneho pracovníka, pretože každý klient si vyžaduje neopakovateľný, individuálny prístup a postup pri riešení problému. V našej sociálnej oblasti sa používajú metódy, ktoré sú označované ako logické metódy, ktoré sa používajú na uvažovanie o skúmaných procesoch alebo javoch a vyvodzujú sa z nich závery. Medzi logické metódy patria : logika, analýza, syntéza, indukcia, dedukcia.

V sociálnej práci ale aj v iných odboroch sa používajú experimentálne metódy. Zaoberajú sa pozorovaním javov, sledovaním podmienok, za ktorých sa sociálne javy vyskytujú.

Žádné komentáře:

Okomentovat