Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vlastnosti davu

Vlastnosti davu :
1. popudlivosť, premenlivosť a dráždivosť – dav je ovládaný rôznymi podnetmi, koná pod ich vplyvom a preto je premenlivý
2. ľahkovážnosť a sugestibilita – dav je ľahkovážny, pretože je správanie neuvedomelé, podlieha sugustívnym vplyvom
3. prehnanosť a zjednodušenie citov v dave- nevyskytujú sa „ stredné prejavy citov ” ale iba extrémne a to jednoduché alebo prehnané.
4. neznášanlivosť, autoritatívnosť a konzervatívnosť – dav nepripúšťa argumenty a diskusie, názory prijíma alebo odmieta, je vyhranený vo svojom názore, je konzervativista lebo je ovládaný neuvedomelosťou, konzervativizmus je neodstrániteľný.
5. Mravnosť davu – je schopný experimentovať a vykonať extrémne činy, napr. vraždy

V dave pôsobia psychologické mechanizmy, vedúce k trom správaniam sa členov:
1. k sebe – členovia pociťujú závisloť od druhých, usilujú sa o súdržnosť skupiny.
2. od seba – voľba nezávislých foriem správania
3. proti sebe - správanie zamerané proti iným s úmyslom vlastnej záchrany.
Pre účastníkov davu je charakteristická emocionalita, vytvára sa davová citlivosť, ktorá sa prenáša a zachvacuje účastníkov.

Prosociálne správanie- správanie zamerané na pomoc inému človeku bez nároku na odmenu. Je to aktívna pomoc jedného človeka druhému na základe precítenia jeho situácie a „ vžitia sa ” do jeho stavu. Vertikálny rozmer /rivalita, superiorita - minimálny rozdiel, agalitárstvo - prospech je rovnaký, altruizmus - prospech druhých je väčší, než môj/. Horizontálny smer /rozlišujeme konkrétne prejavy prosociálneho správania/.
Hostilné správanie: odvodené z latinského slova „ hostis – protivník, nepriateľ”- takéto správanie môžeme charakterizovať ako nepriateľské, útočné, agresívne zamerané na ublíženie ba až zničenie toho druhého. Prejavy hostility majú širokú škálu a to od verbálnych prejavov ako napr. posmech, zhadzovanie, psychické zraňovanie, prejavy nenávisti, končiac fyzickými útokmi, so snahou o likvidáciu, zničenie protivníka. Všeobecne pod hostilným správaním treba videiť antisociálny charakter, či už smerom k jednotlivcom, skupinám alebo k celej spoločnosti. Zdroje tohto správania : zložky osobnosti, vonkajšie prostredia fyzikálneho a sociálneho rázu, vzniknuté situácie záťažového charakteru.
Záťažové situácie: Stres- nešpecifická reakcia organizmu na akúkoľvek požiadavku, ktorá znamená zvýšenú záťaž. Je to tlak, bremeno, tieseň, stav psychickej záťaže, ktorá vzniká keď pri dosahovaní cieľa alebo potreby pôsobí rušivý činiteľ - stresor a bráni ten cieľ dosiahnuť. Môže mať fyzikálny, biologický, sociálny, časový charakter.

Žádné komentáře:

Okomentovat