Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zdroje konfliktov

Zdroje konfliktov- vo vonkajšom prostredí /príkazy, zákazy, chyby vo výchove, mravné vlastnosti, preceňovanie, podceňovanie/, vo vnútornom prostredí v človeku.
Metódy zisťovania vzájomných vzťahov: uhádni /hádaj/ kto? - je to metóda, ktorá sa používa na zisťovanie na človeka, ktorý má určitú úlohu, ale sa vyznačuje určitým správaním. rozhovor- zatvorené, otvorené otázky, dotazník, metóda poznávacieho bodovania, plebiscit náklonnosti a odporu /referendum/, metóda ratings- zisťovanie vlastností, spôsobov správania sa, intenzity, frekvencie, sociometrická metóda- zisťovanie vzťahov v skupine na základe sympatii a antipatii.
Reakcie na konflikt- trestajúce navonok /zamerané na vonkajšie príčiny, hnev, zlosť/, trestajúce dovnútra /zamerané na vnútorné príčiny, svedomie, obviňovanie sa, pocity viny/, netrestajúce /potlačovanie frustračných tendencií, nereagovanie/.
Empatia- schopnosť vcítiť sa do pocitov druhého človeka, základom je komunikácia pred tým. Empatiu získavame nerodíme sa s ňou. /prvýkrát ju popísal K. Rogers/.
Typy konfliktov- podľa toho, koho sa týkajú: intropersonálne, interpersonálne, skupinové, medziskupinové, podľa toho, čoho sa týkajú: kognatívne /týkajú sa oblasti poznania/, motivačnoafektívne /týkajú sa motivačnej sféry osobnosti

- profesionalita – kompetencie
- moc odmeňovať a trestať
- možnosť odmeňovať a trestať Sociálna skupina- združenie dvoch alebo viacerých osôb, ktoré majú niektoré spoločné ciele, vytvárajú si spoločné normy, ich role sú spoločne závislé, vytvárajú sa psychické väzby, atmosféra. Základnou činnosťou skupiny je vzájomná komunikácia, interakcia, vytvára sa štruktúra skupiny.
Konformita- prispôsobenie sa skupine - formálna, neformálna.
Sociálna pozícia- je miesto, ktoré jednotlivec v skupine má, ktoré určuje jeho funkciu. Vytvorenie pozícii vnáša do skupiny poriadok, ovplyvňuje komunikáciu. Pozícia sa určuje z hľadiska príťažlivosti a miery vlastnej moci. Subjektívna pozícia /člen sa sám porovnáva s ostatnými a sám si určí svoju pozíciu/, objektívna pozícia /členovia skupiny sa posudzujú navzájom/. Pozícia nie je stabilná, je premenlivá.
Sociálna rola- je to súhrn očakávaní spoločnosti, určuje ako sa má človek v danej pozícii a v istej spoločenskej situácii správať. Existujú krátkodobé /rola hosťa, kupujúceho/, dlhodobé /rola muža, ženy/. Realizujú sa súčasne, ale sú situácie keď dochádza ku konfliktom /rola matky a rola pracovníčky/, viaceré role majú subrole.
Sociálny status- zvykne sa spájať aj so symbolmi. Linton rozlišuje tri druhy statusu: vrodený /pohlavie, vek/, získaný /získaná prestíž vzdelaním, profesiou/, pripísaný /podmienený vekom, autoritou/

Žádné komentáře:

Okomentovat