Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálna percepcia

6. Sociálna percepcia:
Podstatou sociálnej percepcie je sociálne vnímanie, ktoré sa viaže na vnímanie druhých ľudí. Existujú tri základné typy realizácie sociálneho vnímania-poznávania .
Prvým je intuitívne poznávanie ktoré je založené na tzv. vcítení sa do situácie a stavu druhého človeka. Druhým typom je vyvodzovanie psychických charakteristík na základe telesných znakov človeka. Tretím typom je hodnotenie ľudí na základe prejavov ich správania a to buď v laboratórnych podmienkach, alebo v prirodzených podmienkach.Aj keď vnímanie a hodnotenie druhých ľudí je každodennou záležitosťou, nie je to jednoduchá vec a to najmä preto, že obsahuje viacero aspektov ktoré pri tom berieme do úvahy.

2.aplikované výchovné techniky zo strany rodičov – vo všeobecnosti sú dve formy extrémnej výchovnej techniky – autokratická a liberálna forma. Autokratický štýl – dominancia v rozhodovaní vo všetkých záležitostiach prináleží rodičom, neprípustné sú odchýlky od vlastných zásad. Liberálny štýl – ponechanie úplnej voľnosti dieťaťu, s týmto súvisí aj forma trestania za porušenie noriem a odklon od nich. Z výchovného hľadiska je nutná zhoda v pôsobení oboch rodičov.
3.miesto dieťaťa v rodine, resp. jeho postavenie v hierarchii detí - ide tu o objektívnu skutočnosť, ktorá je daná poradím príchodu detí do rodiny. Každé narodené dieťa v rámci danej rodiny prichádza do odlišných sociálnych podmienok, čím je daný odlišný vplyv na dieťa. Pri každom narodení dieťaťa v rodine vznikajú nové väzby a vzťahy. Deti sú veľmi vnímavé a citlivé na správanie rodičov, považujú ich za hlavné modely a verne ich kopírujú / v destkom úprimnom a naivnom domnení, že sú to požadované a správne formy správania./
Sociálne skúsenosti v detstve majú veľký význam pre formovanie osobnosti, podľa W. C. SCHUTZA sa vychádza z názoru, že :
1. interpersonálne správanie jednotlivca je výsledkom jeho skúseností z detstva,
interpersonálne správanie a javy možno vysvetliť na základe vzťahov troch potrieb – inklúzie, kontroly a afekcie

Žádné komentáře:

Okomentovat