Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavná téza článku

Hlavná téza článku.
Nastalo politické obsadenie teľa, ktoré je spájané s jeho ekonomickým využívaním. Mocenské ovládanie a ovládajúce sily sa tela predovšetkým zmocňujú ako pracovnej sily.

Vedenie na ovládanie tela bolo politickou technológiou tela. Táto technológia je difúzna. Napriek koherencii výsledkov je to manifestná inštrumentácia a nedá sa lokalizovať v nejakých hlavných inštitúciách.

Ide o mikrofyziku moci, jej uplatňovanie sa koná v inštitúciách, ale samotné jej pole leží mimo týchto veľkých funkčných celkov. Moc tu nie je čosi, čo niekto vlastní, ale čosi, čo niekto uplatňuje, nie je to niečo nadobudnuté, ale udržiavané privilégiami (vládnucej triedy, ...).
Nepôsobí priamo ako povinnosť alebo zákaz na tých, čo ju nemajú, ale moc ich obsadzuje, prechádza nimi. Moc produkuje vedenie. V poli moci má každý vzťah korelát v poli vedenia. Nie je to tak, že politické aktivity poznávacieho subjektu produkovali vedenie, ktoré slúžilo moci. Netreba teda chápať penálne praktiky ako následky právnych teórií, ale skôr ako kapitolu z politickej ekonómie.

Trestanie a vezenie patria do politickej ekonómie tela.

Žádné komentáře:

Okomentovat