Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálne postoje, etnické postoje

Tieto vzťahy môžu mať chrakter dyády- vzťah jednotlivec-jednotlive, vzťah jednotlivca a skupiny, vzťah skupiny a skupiny i vzťah skupiny a spoločnosti. V životných situáciách môže ísť o rôzne formy a podoby vzťahov.
Môžu to byť vzťahy na rôznych úrovniach, počnúc dyadickými vzťahmi ( vzťahy
dvoch ľudí) cez vzťahy v malej skupine, až k vzťahom medzi skupinami navzájom i medzi nimi a spoločnosťou. Vzťahy môžu mať špecifickú podobu vzhľadom na rôzne skupiny ( napr. vzťah medzi manželmi, vzťah medzi rodičmi a deťmi, vzťahy medzi účastníkmi davovej situácie, vzťahy medzi etnickými skupinami a pod.).
Ďalej to môžu byť vzťahy rozdielnej trvácnocti, počnúc krátkodobými – náhodnými vzťahmi a končiac dlhodobými vzťahmi. Krátkodobé vzťahy napr. spolucestujúci vo vlaku, dlhodobé vzťahy napr. medzi manželmi, alebo v rámci rodinného príbuzenstva.
Utvorené vzťahy sa však líšia aj mierou závažnosti vzťahov, kde možno rozlišovať na jednej strane veľmi závažné vzťahy a na druhej bezvýznamné, nezávažné. Závažné vzťahy napr. dvaja zamilovaný mladý ľudia, neskôr manželia a potom ich vzťahy k deťom. Nezávažné vzťahy napr. dvaja náhodne sa stretávajúcich a diskutujúcich žiakov ( k vzťahu došlo náhodou, utvoril sa iba v určitom čase a priestore, bez spoločného cieľa).
Tie tvoria základ a charakter vzťahov v rámci spločnosti ( napr.
ekonomické vzťahy) prejavújúce sa najmä v mechanizmoch
pôsobenia samotnej spoločnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat