Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Experimen. metódy

Experimen. metódy:

Rozhovor - používa sa veľmi často a patrí medzi najstaršie. Je označený ako psychogenetický rozhovor, pomocou ktorého zisťujeme jednotlivé obdobia života človeka / detstvo, dospievanie, dospelosť/. Zakaždým sa spíše a vyhotovuje správa o rozhovore.

Pozorovanie – tiež patrí medzi najstaršie experim. metódy. Pomocou tejto metódy pozorujeme objekty a klientov, sledujeme ich vonkajšie a vnútorné prejavy, najmä emocionálneho charakteru. Pri pozorovaní sa tiež priebeh písomne zaznamenáva a spracováva, je dôležité uviesť kto sa zúčastnil, kde bolo pozorovanie vykonané, kedy bolo vykonané, čiže sa musí uviesť presný časový horizont. Táto metóda sa kombinuje aj spolu s rozhovorom. Na záver sa vyhotovuje správa.

Dotazník – výskumná, exploračná metóda, pri ktorej sa dajú získané údaje štatisticky vyhodnotiť. Údaje sa získavajú od väčšieho počtu ľudí alebo skupín / respondenti /. Tieto údaje sa dajú percentuálne zhodnotiť, možno určiť odchýlky a pod. K získaniu údajov sa môže postupovať od otvorených otázok alebo zatvorených otázok, taktiež otázky môžu byť jednoduché ale aj zložité. Pri otázkach je nutnosť klásť dôraz na to, čo sa chceme konkrétne dozvedieť, čo sa chceme opýtať. Soc. pracovník musí byť diskrétny. Môže sa stať, že výsledky pri tejto metóde nie vždy budú objektívne, nakoľko zo strany respondenta môže nastať obava, že s údajmi soc. prac. nebude narábať diskrétne.

Anketa – je podobná dotazníkovej metóde, avšak sa vykonáva s menším počtom ľudí.
Sociometrická metóda – výskumná metóda pomocou ktorej sa merajú medziľudské vzťahy. Vyhodnotením tejto metódy vznikne tzv. sociogram / graf / . Soc. pracovník vyhodnocuje výsledky spolu so psychológom. Merajú sa vzťahy v skupine a to či sú pozitívne alebo negatívne. Pri výbere skupín môžu byť tieto formálne alebo neformálne.

Metódy v sociálnej práci rozdeľujeme do dvoch skupín:
1. skupina – všeobecné, základné metódy
2. skupina – špeciálne metódy

Žádné komentáře:

Okomentovat