Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Regresia

Regresia : návrat k predošlým spôsobom správania sa v podobných situáciach.
Potlačenie : niektoré priania, túžby a potreby ” vytlačíme „ z vedomia a volíme sociálne prijateľné formy správania. Niektoré fakty o sebe nepovažujeme za vhodné pre druhých ľudí.

Pozitívne reakcie na záťaž :
Progres: spočíva v tom, že záťažová situácia núti človeka hľadať nové riešenia, prekonávať zabehané mechanizmy. Prejavuje sa tu vôla človeka a schopnosť tvorivého riešenia situácie.
Prijatie riešenia : toto pozitívne správanie spočíva v tom, aby
sa z rôznych alternatív vybralo to správne. Môže to byť zdĺhavý
a postupný proces, optimálnym stavom je vybrať najlepšiu alt.

Racionálnosť človeka : týka sa tzv. rozumného riešenia situácie, kedy človek nezostáva len pri prvej alternatíve, uvedomuje si sociálne potreby a hodnoty, ktoré preveruje. Veľký vplyv tu má osobná skusenosť, schopnosť chápania situácie v širších súvislostiach. Podporujúci moment - u druhých ľudí môže získať oporu, sťažujúci moment – silná kontrola zo strany skupiny, nátlak, aby sa správal konformne.
Všeobecne sa hovorí, že sociálne správanie ľudí je sociálne facilitované (uľahčované ), t.j. prítomnosť ľudí môže pôsobiť pozitívne na výkon v určitých činnostiach. Niekedy však prítomnosť ľudí môže mať brzdiaci účinok – prítomnosť ľudí navodzuje trému, strach, stresovú situáciu. Ľudia pri skupinových činnostiach sa držia skupinových noriem a majú tendenciu ku konzervativizmu vo vyjadrovaní vlastných úsudkov za prítomnosti iných ľudí.

Žádné komentáře:

Okomentovat