Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Eustres

Eustres - pozitívny, distres - negatívny stres. Frustrácia- je psychologický stav, ktorý vzniká ak človek pri uspokojovaní potreby, pri dosahovaní cieľa narazí na prekážku, ktorá mu to zabráni dosiahnuť. O frustrácii hovoríme vtedy, ak ju prekonáme a môžeme cieľ dosiahnuť. Frustrácia záporne vplýva na naše správanie, no niekedy môže byť aj aktivačným činiteľom. Odolnosť voči tomu a schopnosť znášať to sa nazýva frustračná tolerancia.
Deprivácia- vzniká, keď chronicky dlhodobo neuspokojujeme svoje ciele, potreby, alebo len na úrovni ľudského minima. Konflikt : pôsobenie najmenej dvoch síl približne rovnakej intenzity a opačného smeru. Pri medziľudských vzťahoch sú to rozdielne názory, postoje, záujmov, plánov, odlišných foriem správania sa, sporov, nedorozumení a rozporov.
Agresívne správanie: správanie zamerané na určitý predmet, o ktorom si osoba myslí, že je zdrojom záťaže, frustrácie. Poznáme extrapunitívne reakcie / keď správanie smeruje k predpokladanému zdroju frustrácie, ľudia, predmety – hnev, pobúrenie, rozčúlenie/, a intrapunitívne reakcie / subjekt si prizná, že je zdrojom frustrácie – hanba, pocit viny/.
Neagresívne správanie :
Únik : Jednotlivec resp. ľudia sa vzdajú cieľov, vzdajú sa a zvolia si cestu úniku, pričom dochádza k sebaospravedlneniu, použitie vlastných argumentov.
Fixácia : rigidné zotrvávanie na svojich plánoch a túžbach, ktoré však z objektívnych príčin nie je možne zrealizovať.
Pôsobia tu mechanizmy:
1.sugescia – bez emocionálneho zafarbenia nekriticky a automaticky sa šíri v dave
2.nákaza – spontánne osvojenie správania iných
3.napodobňovanie – reprodukovanie správania iných
4.ovplyvňovanie a presvedčovanie – cieľavedomé pôsobenie na dav a používanie argumentov
Tieto mechanizmy pôsobia väčšinou spoločne tým, že ich základ tvoria emócie. Neadekvátna podoba týchto mechanizmov preústí v krajnej miere do paniky. Vznik paniky môže byť vyvolaný :
- správami – ktoré oznamujú nebezpečie, vyvolávajú napätie, úzkosť, obavu z prežitia, pričom môže ísť aj o skreslenia, nedorozumenia a úmyselné skreslenia.
- skutočnými situáciami - ktoré ľudí ohrozujú, vynoria sa nečakane a tým nachádzajú ľudí nepripravených. Panika sa zvyšuje, keď sa situácia nedá riešiť, sprevádza je psychické zlyhanie a citové vzrušenie.
Druhy davových situácií:
- vo všeobecnosti možno hovoriť, že davy sú náhodné a organizované
- výrazné emocionálne podľahnutie davovej situácii sa výrazne prejavuje pri vystúpeniach hudobných skupín pri účasti veľkého množstva mladých ľudí, členov tu spája estetické, hudobné prežívanie. Nezriedka dochádza k hlbokým stavom afektu, k agresivite, strata kontroly individuálneho správania.

Žádné komentáře:

Okomentovat