Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nová logika trestania, zmena subjektu

Nová logika trestania, zmena subjektu
Odteraz mali byť trestné činy rovnakého druhu potrestané rovnako. Nezáležalo už na tom kto je odsúdený a kam sa v spoločenskej hierarchii zaraďuje. Trestané už totiž nebolo reálne telo, ale právny subjekt, ktorý bol normatívne definovaný v zákonoch, čo neumožňovalo variabilitu trestania od človeka ku človeku. Základnou charakteristikou tohto nového subjektu je právo existovať
Na začiatku 19. storočia zanikajú veľké predstavenia. Telo sa už viacej nemučí na smrť, ak je rozsudkom smrť, vykonáva sa rýchlo a bezbolestne. Nastal koniec inscenácií utrpenia.
Zmeny sa však neodohrali naraz ako by sa mohlo zdať z nášho výkladu, nepostupovali v jednom procese. Redukovanie mučenia je tendencia, ktorá má svoje korene vo veľkých zmenách v rokoch 1760 – 1840. Keď sme dali v predchádzajúcej vete priebehový čas, nebol to omyl, je to skutočne tendencia, ktorá nie je uzavretá dodnes. Aj v dnešnom penálnom systéme pretrvávajú určité prvky mučenia, aj keď na formálnej rovine štruktúry (zákonoch) už niesú vo väčšine krajín povolené, neformálna prax mučenia predsa len pretrvala.

Proces sa začal odverejňovaním procesu. Postupne sa trestnica presúvala mimo dosahu verejných miest. Od stredu mesta, hlavného námestia, k okrajovým štvrtiam až na koniec do vnútra budov väzení. Verejný pochod na trestnicu, bol postupne skrývaný pred zrakmi verejnosti, Trestanec bol skrytý pred očami verejnosti až do psledného momentu samotného aktu, na popravisko ho už neprivádzal otvorený koč, ale bol ukrytý v celulárnom vozidle. Pred očami verejnosti bola postupne zakrytá aj tvár odsúdeného, mal zostať pre verejnosť anonymný, trest sa tak dostával do abstraktnej roviny, keď k telu odsúdeného verejnosť nemohla priradiť osobnosť.

Základným cieľom trestania sa stala strata majetku alebo strata práv, život sa už vo väčšine prípadov neodnímal. Určité suplementy mučenia však vo väzení zotrvali, patrilo medzi ne obmedzenie stravy, pohybu, sexu a podobne. Skrátka všetko to na čo mal právo slobodný človek.

Žádné komentáře:

Okomentovat