Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Typy komunít

Typy komunít:
1./ sídelná komunita – spoločným znakom je bývanie sociálne vymedzeného priestoru.
2./ morálna, psychická komunita – účasť v nej je postavená na psychických väzbách ako aj na hodnotách, ktoré komunita uznáva.
3./ terapeutická komunita – je zameraná na pomoc ľuďom, ktorí majú psychické problémy.
4./ výcviková komunita – je zameraná na sebapoznanie a nácvik komunikačných schopností.

Pri práci s komunitou postupujeme v nasledovných etapách :
1./ etapa evidenčná – v ktorej zbierame a zhromažďujeme informácie o probléme komunity
2./ etapa diagnostická – pomocou ktorej zisťujeme hlavný sociálny problém, jeho zdroje, príčiny, ktoré sú dispozícii v komunite
3./ etapa navrhovania riešenia – táto etapa sa vykonáva v podobe projektov, komunita musí byť oboznámená s problematikou, pričom si sama vyberie s navrhnutých alternatívnych riešení.
4./ etapa realizácie projektu – je to samotná realizácia projektu, môže trvať niekoľko rokov
5./ etapa overovania výsledkov – pri tejto etape sa hodnotia realizované projekty a v rámci nich vykonané opatrenia.

Behaviorálna metóda - patrí do špeciálnych metód soc. práce a je známa pod názvom ako terapia správania. Táto metóda čerpá z teórie učenia a z empirického výskumu. Je nutné aby soc. pracovník poznal správanie klienta.

Realitná metóda – zakladateľom je americký psychiater GLASSER, cieľom pri tejto metóde je viesť klientov k tomu, aby jednali realisticky, aby hodnotili svoje správanie, či je správne alebo nesprávne v súlade s požadovanými spoločenskými normami. Soc. pracovník by mal pomôcť klientovi akceptovať reálny svet a uspokojovať jeho potreby. Pri tejto metóde soc. pracovník používa terapeutické prostriedky, rozhovor, diskusiu. Dôležité je aby bol soc. pracovník pravdovravný, klienta musí objektívne informovať o všetkom.

Žádné komentáře:

Okomentovat