Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zameranie sociálnej práce

Zameranie sociálnej práce.

Sociálna práca má dve vymedzenia, je to širšie a užšie vymedzenie, spadá do odborných disciplín, zaisťuje sociálnu starostlivosť o človeka.

Užšie vymedzenie soc. práce: je charakteristické priamym, zámerným a pripraveným kontaktom sociálneho pracovníka s klientom za účelom stanovenia sociálnej diagnózy a vykonania sociálnej terapie.

Širšie vymedzenie soc. práce: zahŕňa sociálno – technické opatrenia, napr. poskytovanie služieb sociálnej starostlivosti, vykonanie administratívnych a právnych úkonov.

Sociálna práca je široko spektrálna disciplína v oblastiach starostlivosti o človeka / deti, handikepované osoby, staré osoby a pod/.

Soc. práca – preventívna – predchádzanie kolíznych a disfunkčných situácií, túto činnosť môžu vykonávať odborníci ale aj laici.

Soc. práca – kuratívna – zaoberá sa neutralizovaním a odstraňovaním disfunkčných procesov už vzniknutých problémov. Zahŕňa sociálno – výchovné pôsobenie na klienta, metodickú pomoc a odborné konzultácie jednotlivcom ale aj skupinám. Pri tejto činnosti je dôležitá práca sociálneho kurátora /deti, mládež, rodina, osoby prepustené z VTOS a pod./ pri riešení rôznych problémov.

Soc. práca ako aplikovaná veda – týmto sociálna práca vytvára a rozširuje svoj základ odborným výskumom. Čerpá poznatky z rôznych vedných odborov a ich disciplín / napr. psychológia, pedagogika a pod./.

Žádné komentáře:

Okomentovat