Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prostriedky dobrého výcviku

2. Prostriedky dobrého výcviku
Úlohou disciplinárnej moci je hlavne vycvičiť, aby potom mohla lepšie vyberať a odoberať na čo najefektívnejšie využitie indivíduí. Úspech tejto, nenápadnej moci, spočíva v jej hierarchickom pohľade, normalizačnej sankcii a ich spojenia v špecifickej procedúre a skúške. V tejto druhej časti vlastne doplníme prostriedky disciplinárnej moci o jej rovinu výkonu a praxe. Zatiaľ čo v prvej časti išlo hlavne o nakonfigurovanie času a priestoru ako predpokladu efektívneho využívania tela, v tejto časti budeme hovoriť o procedúrach, ktoré zefektívňujú akt indivíduí v rámci tohto časopriestoru.


Hierarchický dozor
Je to štruktúra organizácie, ktorá umožňuje dohľad nad výkonom jednotlivých aktov. Je všadeprítomná a totalizujúca. Táto zostava je preventívnou zložkou disciplíny, je to pocit neustále, ale aj faktického dozoru. Tomuto modelu nie sú prispôsobené iba vzťahy medzi indivíduami, ale sú posilňované aj architektúrou, ktorá umožňuje neustále pozorovať a zabraňuje byť nevideným. (Stanový tábor). V hierarchickej štruktúre sa dokonale uskutočňuje záznam jednotlivých aktov, cez pozorovanie. Je to dokonalá sieť bez medzier. Čím väčšmi stúpal počet pracovníkov, tým obťažnejší bol výkon kontroly, hierarchická štruktúra bola jednou z najefektívnejších odpovedí na toto premnoženie prvkov organizácie.
S rastom organizácii sa postupne vyčleňovali špeciálne funkcie pracovníkov, ktorých úlohou bolo iba kontrolovať a dozerať. Dozor bol aktívnym prvkom v analiticky rozloženom časopriestore aktov. Moc v hierarchickom aparáte nebola vlastníctvom, neprenášala sa, nebola charakteristikou osôb, ale charakteristikou funkcie.

Žádné komentáře:

Okomentovat