Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Genealógia v etymologickom význame a v Nietzcheho význame

Genealógia v etymologickom význame a v Nietzcheho význame.
Pojem genealógie sa tu používa v inom význame ako ho bežne chápeme. V klasickom význame genealógia hľadá počiatok, pôvod vecí a ideí. Foucalt vychádzajúc z Nietzcheho nečasových úvah však zavrhuje tento prístup. Prečo je metyfizykovo bádanie márne a čo hľadá?:
- Hľadá zázračný pôvod, ktorým sa pokúša nahliadnuť k samotnej podstate vecí, snaží sa získať presný opis, jej najčistejšiu podobu, jej totožnosť so sebou samou, jej nehybnú formu. Metafyzik sa tak snaží vypátrať čistý význam vecí.
- Ale takéto hľadanie však nevedie k úspechu, pretože vtláča veci v minulosti do rámca prítomnosti. Je to hľadanie kontinuity, ktorá neexistuje.
- Za vecami sa totiž nenachádza ich nečasové pretrvávajúce (kontinuálne) bytie, ale tajomstvo, že ich podstata bola kus po kuse zostrojená, z útvarov, ktoré jej neprináležia.
- V historickom počiatku veci sa nestretávame s jej zachovanou identitou, ale s inými vecami, jej čistá podoba neexistuje.
- Radi veríme, že veci boli na svojom počiatku dokonalé. Ich pôvod sa nachádza pred pádom a skazenosťou (dneška), je časom božského a dokonalého bytia vecí.
- Pôvod vecí je tiež pre nás miestom pravdy, je to miesto pozitívnej pravdy, čistého vedenia. Odhalením pôvodu by sme mali nazerať čistú pravdu a získať tak pozitívne poznanie

Žádné komentáře:

Okomentovat