Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Situačné faktory

Situačné faktory : zloženie a skladba skupiny, vzájomné medziosobné vzťahy medzi jednotlivými členmi, súdržnosť, ujasnenosť cieľov a poslania skupiny...

Úlohové faktory: súvisia s charakterom úlohy, jej zložitosťou, zameraním i významom pre jednotlivých členov. Význam a potreba kooperácie je daná najmä charakterom základného cieľa, spoločný cieľ a jeho akceptovanie jednotlivými členmi sú rozhodujúcim faktorom a „ zdrojom nátlaku ”na vzájomnú kooperáciu.

Osobnostné faktory : sú sýtené najmä potrebou kooperácie,
potreba kooperácie vyplýva zo sociálnej podstaty človeka/
začlenenie, spolupatričnosť, uznanie a pod. / Vyjadrujú
dispozíciu vedieť kooperovať, resp. podporovať a iniciovať
kooperáciu.
Protipólom kooperácie je súperenie : snaha jednotlivcov byť lepší, ale aj snaha skupín byť lepším ako tí druhí, skôr dosiahnuť cieľ, výsledok. Ak sa súperenie prejaví v rámci skupiny, môže dôjsť k jej ohrozeniu resp. aj jej rozpadu. Ak dôjde k súpereniu medzi skupinami, má to opačný vplyv, v rámci skupiny dôjde k súdržnosti a aktivizovaniu k stanoveným cieľom. / markantné je to v športe /. Za účelom poznať a zlepšiť kooperáciu a súperenia psychológovia vyvinuli a využívajú experimentálne hry, ktoré majú síce umelý charakter, diagnostický, výcvikový význam a laboratórny charakter, avšak pomáhajú odhaliť situáciu v skupine, keď dôjde k zablokovaniu v rámci kooperácie.

Žádné komentáře:

Okomentovat