Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Všeobecné, základné metódy v soc. práci

d./ Metóda sociálnej terapie – je najnáročnejšia v soc. práci, ide o proces uvedomelého a cieľavedomého snaženia sa o formovanie názorov, presvedčení, návykov, citov a jednania klientov. Celý proces je založený na interakcii medzi sociálnym pracovníkom a klientom. Nástrojom soc. terapie je osobný kontakt s klientom, alebo so skupinou klientov, ktorý je riešený a realizovaný formou návštev, ale aj náhodným stretnutím s klientom / príp. so skupinou klientov /. Pri tejto metóde sa používa terapeutický rozhovor, ktorého cieľom je objektívne a pravdivo informovať klienta či už poskytnutí pomoci sociálnej starostlivosti, ale aj o možných následkoch neprimeraného správania. Soc. pracovník musí niekedy použiť aj represívne opatrenia, používa pri svojej práci odmeny ako aj tresty. S klientom musí otvorene hovoriť o problémoch, ako aj o úlohách pri ktorých zlyhal. Vždy musí klienta pravdivo informovať

e/ Metóda overovania výsledkov – / verifikácia /, táto metóda je významná z hľadiska prevencie a opakovania sociálneho problému. Metóda sa realizuje prostredníctvom návštev, náhodným stretnutím s klientom, sledovanie sociálnych prípadov. Metóda ďalej môže slúžiť ku spracovaniu poznatkov zo sociálnej diagnostiky.

f./ Metóda dokumentovania soc. práce – dokumentovanie je zhromažďovanie informácií o klientovi, je významná pre vedenie a pokračovanie v sociálno-výchovnom pôsobení aj s iným odborníkom, soc. pracovníkom. Môže slúžiť pre účely výskumu, ale aj ako podkladový materiál pre zlepšenie sociálnej starostlivosti. Materiál o klientovi sa zaznamenáva písomnou formou, kde je všetko presne vedené a zapísané. Môžu sa použiť aj technické pomôcky / diktafón a pod./.

Žádné komentáře:

Okomentovat